Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Με ανοικτό το στόμα έμειναν αθλητές, προπονητές αλλά και γονείς από την άκρως ξαφνική ανακοίνωση της ETU το βράδυ της Τετάρτης για την ακύρωση των αγώνων Πούμσε στο President’s Cup στην Ελλάδα. Έναν ολόκληρο μήνα πριν κλείσει το registration, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ταεκβοντό με μια λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε πως αποφάσισε να ακυρώσει τη διεξαγωγή των Πούμσε γιατί ο αριθμός των συμμετοχών ήταν πολύ μικρός. 

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Αυτό που έκανε η ETU, δηλαδή να ακυρώσει μια διοργάνωση έναν ολόκληρο μήνα πριν κλείσει το registration αυτής, προβάλλοντας ως αιτία το μικρό αριθμό συμμετοχών, πραγματικά δεν γνωρίζω αν έχει ξανασυμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, όπως μας ενημέρωσε μέσω Facebook αλλά και σχετικής ανακοίνωσης στο site της, όσοι αθλητές πρόλαβαν να εγγραφούν θα αγωνιστούν αυτόματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πούμσε στη Ρόδο! Αυτό πάλι πως έγινε; Πήρε κάποια σχετική απόφαση το Δ.Σ της ETU; Πήρε το Προεδρείο; Δεν έχουμε ενημερωθεί αναλυτικά μέχρι στιγμής για κάτι τέτοιο.

Εν τω μεταξύ, ένα από τα παράδοξα του όλου σκηνικού είναι πως μια ακριβώς ημέρα πριν την επίμαχη ανακοίνωση, η ETU είχε βγάλει μια άλλη λέγοντας πως τα Πούμσε βρίσκονται στο επίκεντρο των επερχόμενων διοργανώσεων. Συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του President’s Cup. Πως μέσα σε μια μέρα, μια διεθνής διοργάνωση Πούμσε από το “spotlight” βρέθηκε στο… σκοτάδι, μας αφήνει με την απορία.

Πάμε όμως να δούμε γιατί η ακύρωση της εν λόγω διοργάνωσης βλάπτει όσο τίποτα άλλο τους Έλληνες αθλητές των Πούμσε αλλά και γενικότερα το ελληνικό Πούμσε.

Εάν δεν το γνωρίζετε, μέσω του President’s Cup πέρα από την ευκαιρία που είχαν οι Έλληνες αθλητές να αγωνιστούν επιτέλους μετά από χρόνια σε μια αξιόλογη διοργάνωση Πούμσε στη χώρα μας, δινόταν ταυτόχρονα η ευκαιρία να προκριθούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πούμσε. Πράγμα σπουδαίο αφού η Ελληνική Ομοσπονδία ταεκβοντό θεώρησε ορθό και δίκαιο να προγραμματίσει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πούμσε έξι ολόκληρους μήνες μετά τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Ρόδο!

Άλλο και τούτο. Με ποιον ακριβώς τρόπο θα επιλεγούν τα μέλη της Εθνικής μας Ομάδας για να παίξουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι κάτι που πραγματικά όχι μόνο ξεπερνά την κοινή λογική αλλά απέχει και έτη φωτός από την αξιοκρατία. Αυτό βέβαια φαίνεται να μην έχει ιδρώσει καθόλου το αυτί της ΕΛΟΤ. Μεταξύ μας, ούτε και πρόκειται.

Αφήστε δε και το άλλο. Ακούγεται πως ψιλοψιθυρίζεται στα στάδια πως τελικά δεν θα διοργανωθεί καθόλου Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πούμσε και ότι δεν θα υπάρχει Εθνική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό. Αυτό και θα εάν θα είναι επιτυχία των ιθυνόντων της Ομοσπονδίας μας. Να γίνει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη χώρα μας και να μη στείλουμε Εθνική Ομάδα! Ωραία αναβάθμιση και εξέλιξη του αθλήματος.

Η ακύρωση εν μια νυκτί των αγώνων Poomsae στο President’s Cup ακυρώνει ως επί το πλείστον όλον τον ιδρώτα, όλες τις προσπάθειες, τις μάχες αλλά και ολόκληρο τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν αθλητές και αθλήτριες, προπονητές και προπονήτριες του τεχνικού ταεκβοντό σε καθημερινή βάση κόντρα στις αντίξοες ελληνικές συνθήκες. Ακυρώνει τις διπλές και τις τριπλές τους προπονήσεις. Σβήνει τα όνειρά τους για ένα Ευρωπαϊκό μετάλλιο. Για μια έστω συμμετοχή σ΄ έναν αξιόλογο αγώνα Πούμσε ευρωπαϊκού επιπέδου. Καταστρέφει προσπάθειες χρόνων αλλά και την αγάπη τους για τα Πούμσε.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί προφανώς δεκάδες αθλητές, αν όχι εκατοντάδες, δεν μπορούν πια να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καθώς η πανέξυπνη ΕΛΟΤ αποφάσισε να κάνει  έξι μήνες μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η μια ελπίδα που είχαν να παίξουν στη Ρόδο χάθηκε μαζί με την ακύρωση των αγώνων. Τους πλήττει ξεκάθαρα. Μάλιστα, μερικοί δεν το «καθυστέρησαν» από την ελληνική αναβλητικότητα, απλά περίμεναν να εκδοθεί η κάρτα GAL τους. Μερικοί άλλοι περίμεναν να γίνουν τα DAN τους Kukkiwon. Τί συναίσθημα θα έχουν αυτά τα παιδιά τώρα;

Αλήθεια, γιατί δεν βγαίνει η ΕΛΟΤ μετά τις τελευταίες εξελίξεις να προκηρύξει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πούμσε και να στελεχωθεί η Εθνική μας Ομάδα δίκαια και αξιοκρατικά; Να προλάβει να κάνει και καμιά προπόνηση το εθνικό μας κλιμάκιο. Τελικά, πώς θα διαλέξει τους αθλητές που θα κατεβάσει (αν θα κατεβάσει) ως Εθνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό; Ουρανοκατέβατοι θα έρθουν; Θα έρθουν σε χαρτάκι; Θα έρθουν σε λίστα με κανά e-mail;

Υ.Γ: Πήρε προχθές το μάτι μου το πως τρέχουν στη Μ. Βρετανία την Εθνική Ομάδα τους στα Πούμσε και αναστέναξα βαθιά. Αθλητές και αθλήτριες δηλώνουν συμμετοχή και πηγαίνουν στο προπονητήριο. Εκεί παρακολουθούν και συμμετέχουν στο μάθημα. Παίρνουν γνώσεις ώστε να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μέσω συγκεκριμένου αγώνα ειδικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα. Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή υπάρχει στον ίδιο χώρο η επιλεγμένη Εθνική Ομάδα της χώρας. Οι αθλητές και αθλήτριες που τη στελεχώνουν έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά με βάση των εθνικών τους επιτυχιών την περασμένη χρονιά και κάποιων άλλων διεθνών διοργανώσεων.

Η ομάδα που θα έρθει στο Ευρωπαϊκό στη Ρόδο θα επιλεγεί από μια ειδική κριτική επιτροπή, δίνοντας όμως και την ευκαιρία σε μη μέλη της Εθνικής τους ομάδας να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους με τον ιδρώτα τους! Κάτι προφανώς που ανεβάζει τον ανταγωνισμό. Στην Ελλάδα τί γίνεται; Κάτι τραγικό. Δεν κάνουμε Πανελλήνια πρωταθλήματα, δεν έχουμε σύστημα βαθμολόγησης, δεν έχουμε εθνικούς προπονητές στα πούμσε, δεν έχουμε προπονητήριο που να μαζεύονται οι αθλητές να προπονούνται μαζί. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχουμε για το αγωνιστικό, θα έχουμε για τα Πούμσε;


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


 

 

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter