Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ως επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ ορίζουμε την ποσότητα εκείνη που είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του χρήστη.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η κατανάλωση αλκοόλ , όταν υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαπτική και εθιστική. Με πρώτη και κύρια, την βλάβη που μπορεί να υποστεί ο εγκέφαλος και τα περιφερικά νεύρα. Αυτό έχει ως συνέπεια , τη διαταραχή στη λογική σκέψη και δράση, με τραγικές συνέπειες (πόσα τροχαία συμβαίνουν με υπαίτιους μεθυσμένους οδηγούς). Η σύγχρονη ζωή-κυρίως οι έφηβοι- θεωρούν την κατανάλωση αλκοόλ ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης διασκέδασης, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τη σωστή χρήση του.

Όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ξεπεράσει τα 40mg% , τότε εμφανίζονται πρώιμα συμπτώματα εξάρτησης όπως κακή μνήμη, έντονη νευρικότητα, εξασθένηση προσοχής και στη χειρότερη περίπτωση, βίαιη συμπεριφορά. Η πνευματική διαύγεια σταδιακά μειώνεται και το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί την αρνητική επίδραση του αλκοόλ στον οργάνισμό του, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία , την επαγγελματική και προσωπική του ζωή.

Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπαίτια για την ανάπτυξη πολλών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του στόματος και του παγκρέατος.

Η γνωστότερη , βεβαίως, αρνητική επίδραση της χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ είναι η κίρρωση του ήπατος. Η κίρρωση του ήπατος είναι το τελικό στάδιο μίας χρόνιας και πιο ήπιας ηπατικής βλάβης.

Επιπροσθέτως, η χρήση αλκοόλ οδηγεί σε λιπώδη διήθηση του ήπατος και στην εκδήλωση σοβαρών πεπτικών διαταραχών, όπως η παγκρεατίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδαχτύλου, ατροφική γαστρίτιδα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση αρκετών πνευμονοπαθειών , όπως διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, πνευμονία και στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων.

Και ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δράσει και προστατευτικά από διάφορες καρδιοπάθειες μέχρι την εκδήλωση διαβήτη, η υπερβολική του κατανάλωση τουναντίον, αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Ο αλκοολισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα , το οποίο όχι μόνο διαταράσσει την υγεία και την προσωπικότητα του χρήστη, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Μέλημα όλων μας ας είναι η σωστή και υγιής κατανάλωσή του, η οποία θα μας επιτρέψει να βιώσουμε και τα οφέλη που εκείνο έχει στην υγεία μας.


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter