Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ας σας πω μια ιστορία.

Το καλοκαίρι του 2016, όπως αρκετοί από εσάς, τους αναγνώστες του TkdMag.gr θα θυμάστε, υπέγραψα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Hot Doc του Κώστα Βαξεβάνη για την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό. 

Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Το ρεπορτάζ στηρίχτηκε σε επίσημη Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία καταλόγιζε ευθύνες σε πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ της ΕΛΟΤ. Εντόπισε έλλειμμα στα ταμεία της Ομοσπονδίας που μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Αυτής, ακολούθησαν τα Φύλλα Μεταβολών και Ελλείψεων (ΦΜΕ) προς πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ. Δηλαδή τα «μπιλετάκια» με βάση τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν υπέρ του Δημοσίου σε οποιαδήποτε ΔΟΥ το ποσό που ορίζουν οι ελεγκτές.

Βέβαια, όπως αναφερόταν στα ΦΜΕ, τα μέλη είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν υπόμνημα με τις απαντήσεις τους. Κάτι που έπραξαν.

Η Έκθεση, όπως έγραψα άλλωστε ξεκάθαρα και στο ρεπορτάζ, δεν είναι οριστική. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ελεγκτές του ανωτάτου δικαστηρίου βρίσκονται ήδη, μαζί με τις αντιρρήσεις των εμπλεκομένων, στα χέρια ειδικού κλιμακίου. Αυτό, θα συντάξει και το τελικό πόρισμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr και του TkdMag.gr, θα είναι έτοιμο εντός του 2019.

Η Έκθεση επιτόπιου κατασταλτικού ελέγχου στην Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό για το διάστημα 2002-2006 αποκάλυπτε παράνομους διαγωνισμούς, παράνομες δαπάνες μετακινήσεων μελών του Δ.Σ της ΕΛΟΤ, παράνομες προσλήψεις ΑΣΕΠ αλλά και αδικαιολόγητες αποδείξεις γευμάτων σε διάφορα εστιατόρια.

Αυτά ακριβώς λοιπόν τα συμπεράσματα έγραψα και στο ρεπορτάζ. Τίποτα παραπάνω. Τίποτα περισσότερο. Επικοινώνησα με την ΕΛΟΤ αλλά και με άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ως όφειλα, συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπορτάζ την απάντησή τους. Τι συνέβη μετά;

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ, κ. Νίκος Θωμαΐδης, ο γεν. γραμματέας κ. Μιχάλης Φυσεντζίδης και η υπεύθυνη στη γραμματεία, κ. Θεοδώρα Χαλβατσιώτη κατέθεσαν μήνυση εναντίον μου αλλά και του Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Της επομένης κιόλας της δημοσίευσης του ρεπορτάζ στο Hot Doc, διάφορες φωνές διέδιδαν πως είμαι συκοφάντης. Ότι όσα έγραψα είναι ψέματα. Ότι συκοφαντώ ένα ολόκληρο άθλημα και δεν θέλω την πρόοδό του. Δηλαδή, με τη λογική αυτή, το ρεπορτάζ ήταν εκείνο που «δυσφημούσε» το άθλημα και όχι όσα έπραξαν διάφορες διοικήσεις της ΕΛΟΤ. Πράξεις που καταλόγιζε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από τότε, η Ομοσπονδία έκοψε την όποια ενημέρωση στο TkdMag.gr. Ένα περιοδικό ξεκάθαρα για το χώρο του ταεκβοντό. Τον Οκτώβριο του 2016 μάλιστα, τόσο ο Γενικός Γραμματείας της ΕΛΟΤ, κ. Μιχάλης Φυσεντζίδης, όσο και ο πρόεδρός της, κ. Νίκος Θωμαΐδης δήλωσαν επίσημα ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να απαντήσουν σε καμία ερώτησή μας. Ξεκαθάρισαν επίσης πως δεν επιθυμούσαν και να τους θέσουμε κάποια ξανά.

Κάπως έτσι, αρκετοί δάσκαλοι και αθλητές δεν ήθελαν να «διακινδυνεύσουν» και να μιλήσουν στο TkdMag.gr. Τους καταλαβαίνω. Άλλοι πάλι, βρήκαν το θάρρος και μίλησαν. Προβάλαμε αυτό που εξαρχής εδώ στο περιοδικό μας θέλαμε. Τους ανθρώπους που πονάνε το άθλημα. Προπονητές, αθλητές, διαιτητές. Όλους εκείνους που παλεύουν γι΄αυτό. Αυτούς που θέλουν να προβληθεί η σωστή δουλειά που κάνουν καθημερινά. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ας έρθουμε κάπως έτσι στο σήμερα. Η κατηγορία μετετράπη σε απλή δυσφήμιση δια του Τύπου.

Δυο και κάτι χρόνια μετά το ρεπορτάζ, η υπόθεση εκδικάστηκε και ήρθε η απόλυτη δικαίωση. Η αθώωση. Το δικαστήριο έκρινε ότι είχα δικαιολογημένο ενδιαφέρον για τη δημοσίευση ενώ ταυτόχρονα έκρινε πως δεν υπήρχε τίποτα υβριστικό και δυσφημιστικό σε βάρος των μηνυτών μας.

Τόνισε επίσης πως το δημοσίευμα του περιοδικού βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε επίσημο έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή την Έκθεση επιτόπιου κατασταλτικού ελέγχου κλιμακίου του στην Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό.

Με αυτά και μ’ εκείνα, μόλις είδα ότι συμπληρώσαμε τα τρία μας χρόνια στο TkdMag.gr.

Χρόνια μας πολλά.

 

ΥΓ: Ακόμα περιμένουμε να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛΟΤ, καταστατικό και εσωτερικοί κανονισμοί.


 Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter