Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Η δημοτικότητα των σπορ έχει προσφέρει και την ανάλογη δημοτικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των αθλητών. Έτσι οι τραυματισμοί των αθλητών είναι καθημερινό θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ποιος είναι όμως ο κατάλληλος ιατρός για τις αθλητικές κακώσεις;

Είναι ο Αθλητίατρος, ή μήπως ο Αθλίατρος; Ο μεν Αθλητίατρος , όπως προκύπτει ετυμολογικά, είναι ο ιατρός του αθλητή, ο ιατρός δηλαδή για όλα τα προβλήματα του αθλητή.

Ο δε Αθλίατρος, πάλι ετυμολογικά, είναι στην χειρότερη ο ιατρός των αθλίων και στην καλύτερη ο ιατρός των άθλων. Φαίνεται λοιπόν ότι μάλλον Αθλητίατρος είναι η πιο σωστή έκφραση.

Είναι όμως ο Αθλητίατρος ο κατάλληλος ιατρός για να αντιμετωπίσει την αθλητική κάκωση; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Καταρχήν, γιατί δεν υπάρχει η ειδικότητα της Αθλητιατρικής στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρών και πιστοποιημένες εξετάσεις που να αποδίδουν τον τίτλο του Αθλητιάτρου. Εάν κάποιος νέος πτυχιούχος της Ιατρικής θέλει να γίνει Αθλητίατρος πρέπει να απευθυνθεί στο εξωτερικό. Ποιοι λοιπόν δηλώνουν Αθλητίατροι; Κάποιοι που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και κάποιοι που απλά το δηλώνουν είναι η απάντηση.

Για όσους έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, πολύ σωστά δηλώνουν Αθλητίατροι, άσχετα εάν στην Ελλάδα συνήθως τους αποδίδεται ο τίτλος του Παθολόγου λόγω έλλειψης της ειδικότητας στην χώρα μας. Δεν αποτελούν όμως τον ειδικό Ιατρό για την αντιμετώπιση των Αθλητικών Κακώσεων, αφού μόνο μικρό μέρος της εκπαίδευσής τους (6 μήνες συνήθως) αφορά την Ορθοπαιδική και Τραυματολογία. Επιπλέον, δεν έχουν καμία εκπαίδευση στη χειρουργική αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και φυσικά δεν μπορούν να χειρουργήσουν.

Για όσους δηλώνουν Αθλητίατροι χωρίς να είναι, προφανώς πρέπει να γίνει έρευνα για το τι ειδικότητας ιατροί είναι (εάν είναι ιατροί). Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος τους είναι παραπλανητικός.

Στο αρχικό ερώτημα λοιπόν, ο καταλληλότερος ιατρός για την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων είναι ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση και εμπειρία σε αυτούς τους τραυματισμούς.


 Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


πηγή: sportsortho.gr

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter