Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Οι φόρμες ( στην ορολογία του Taekwondo πούμσε) είναι από τις σημαντικότερες τεχνικές σε μία πολεμική τέχνη ( συναντώνται ειδικά στις Κορεάτικες πολεμικές τέχνες). Στο Καράτε υπάρχουν επίσης φόρμες που ονομάζονται κάτα.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Με τον όρο πούμσε , αναφερόμαστε σε ένα σύνολο τεχνικών οι οποίες εφαρμόζονται ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους , χρησιμοποιώντας τις βασικότερες τεχνικές που υπάρχουν στο Taekwondo με τα πόδια και τα χέρια. Ανήκουν στο τεχνικό μέρος της πολεμικής τέχνης, το ευρύτερα γνωστό ως ‘’παραδοσιακό’’.

Οι φόρμες δε χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς αθλητές αφενός διότι θεωρούν ότι είναι άσκοπες αφού απευθύνονται σε αόρατους αντιπάλους οπότε δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές και ρεαλιστικές συνθήκες μάχης και αφετέρου διότι πιστεύουν ότι δεν έχουν το ίδιο σασπένς και δράση , όπως το αγωνιστικό κομμάτι της τέχνης. Κάτι που επίσης με λυπεί και το παρατηρώ σε πολλές σχολές, είναι ότι πλέον είναι σύνηθες φαινόμενο να γίνεται απλώς μία επιφανειακή γνώση του παραδοσιακού μέρους , επειδή ίσως δεν είναι Ολυμπιακό Αγώνισμα όπως το αγωνιστικό και οι περισσότεροι μπορεί να ενδιαφέρονται για περισσότερες διακρίσεις και μετάλλια.

Είναι σημαντικό για κάθε αθλητή που επιθυμεί να τελειοποιήσει τη γνώση του στο Taekwondo , να αντιληφθεί την αξία των φορμών , να τους δώσει μεγάλη προσοχή και να αποκτήσει βαθιά γνώση επάνω σε αυτές. Οι φόρμες είναι απαραίτητες όχι μόνο διότι βοηθούν στο να μάθουμε όλες τις τεχνικές της πολεμικής τέχνης αλλά και γιατί σταθεροποιούν την αναπνοή και τη σωστή στάση του σώματος.

Οι φόρμες είναι εκείνες που βοηθούν τον αθλητή να τελειοποιήσει τα λακτίσματά του και να τα κάνει πιο σωστά, για αυτό και είναι χρήσιμο να τονίσω πως οι αθλητές που ειδικεύονται στο αγωνιστικό μέρος της τέχνης, όχι μόνο δεν πρέπει να σνομπάρουν και να υποτιμούν την παραδοσιακή υπόσταση του Taekwondo αλλά, αντιθέτως, να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα διότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλης της πολεμικής τέχνης. Χωρίς πούμσε δεν υπάρχει αγωνιστικό, δεν υπάρχει Taekwondo.

Οι φόρμες είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές διότι μας φέρνουν σε επαφή με την πνευματική διάσταση του Taekwondo, με τη φιλοσοφία που περιβάλλει το συγκεκριμένο άθλημα , αλλά και με την ήρεμη πλευρά της πολεμικής τέχνης , εκείνης που δεν ασχολείται με χτυπήματα στο σώμα ή στο κεφάλι. Μέσω των φορμών και του διαφορετικού συμβολισμού που έχει η καθεμία, ο αθλητής έρχεται σε επαφή με το βαθύτερο νόημα της τέχνης που είναι η απόλυτη ισορροπία σώματος και πνεύματος.

Η καλή γνώση των φορμών θα είναι και η υποδομή για την τελειοποίηση στην πολεμική τέχνη που έχουμε επιλέξει. Καλή μας επιτυχία!!


 Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter