Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου ο Dr. Un Yong Kim, μια μεγάλη μορφή του Taekwondo σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν γνωστός για το σημαντικό του έργο στην ανάδειξη του Ταεκβοντό αλλά και για την εμπλοκή του σε αρκετά σκάνδαλα.

Ο Κορεάτης ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό και ένας εκ των ιδρυτών. Επί σειρά ετών διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Γεννήθηκε το 1931 και έγινες μέλος της ΔΟΕ το 1986. Συνέδραμε τα μέγιστα για να συμπεριληφθεί το Ταεκβοντό αρχικά ως άθλημα επίδειξης και εν συνεχεία ως επίσημο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό παραιτήθηκε το 2004.

Στη ΔΟΕ έμεινε μέχρι την παραίτησή του το 2005.

 

Η εμπλοκή του σε σκάνδαλα και η καταδίκη

Το όνομα του Un Yong Kim ενεπλάκη σε σημαντικά σκάνδαλα στο χώρο του αθλητισμού. Για πρώτη φορά, το 1999, ο Kim είχε εμπλοκή στο περίφημο σκάνδαλο δωροδοκιών του «Salt Lake City» ώστε να πάρει η πόλη τα δικαιώματα από τη ΔΟΕ για να διοργανώσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 (σ.σ όπερ και εγένετο). Εκείνη την εποχή μάλιστα, του είχε δοθεί από τη ΔΟΕ η «μεγαλύτερη προειδοποίηση» που μπορούσε να δώσει σε κάποιο μέλος του Δ.Σ της.

Αυτό το σκάνδαλο ουσιαστικά «στέρησε» από τον Un Yong Kim την προεδρία της ΔΟΕ λίγα χρόνια αργότερα. Το 2001 τον Juan Antonio Samaranch στην προεδρία της ΔΟΕ διαδέχτηκε ο  Jacques Rogge ο οποίος «κράτησε» τον ηττημένο Kim στην Επιτροπή ως επικεφαλής του τμήματος «Television and radio commission».

Εν τω μεταξύ την ίδια χρονιά, το όνομα του Un Yong Kim ενεπλάκη σε ακόμη ένα σκάνδαλο. Ο πρώτος πρόεδρος της WTF φερόταν να είχε δώσει περίπου 500.000 δολάρια στη Βόρεια Κορέα τα μισά χρήματα εκ των οποίων προήλθαν από την Νοτιοκορεάτικη Κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι Αρχές είχαν βρει στο προσωπικό του χρηματοκιβώτιο 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Εκτός και των χρημάτων που είχε βγάλει παράνομα στο εξωτερικό αλλά και το ότι είχε βοηθήσει δυο επιχειρηματίες να γίνουν μέλη στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Κορέας λαμβάνοντας ως «δώρο» κάτι χιλιάδες δολάρια, ο Un Yong Kim καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για διαφθορά. Βρέθηκε ένοχος από Δικαστήριο της Ν. Κορέας για υπεξαίρεση περισσότερων από 3 εκατ. δολαρίων από αθλητικούς οργανισμούς που ήλεγχε αλλά και για την αποδοχή περίπου 700.000 δολαρίων από δωροδοκίες.

Ν


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


 

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter