Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Πολλές φορές οι αθλητές που συναντώ στο γραφείο μου, παραδέχονται ότι συνηθίζουν να εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους, θεμιτές ή μη, προκειμένου να μειώσουν το Σωματικό τους Βάρος πριν από σημαντικούς αγώνες.

Της Μαριέττας Μαρκούση – Διατροφολόγος

Αυτό συμβαίνει κατά κόρον σε αθλήματα όπου αγωνίζονται βάρη κατηγοριών βάρους, όπως η πάλη. Η απότομη απώλεια κιλών πριν τους αγώνες, με ανορθόδοξες διατροφές, σίγουρα δεν συστήνεται και ελλοχεύει κινδύνους μείωσης της Αθλητικής Απόδοσης λόγω καταπόνησης του οργανισμού μέσω της «δίαιτας».

Πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι η μείωση του βάρους θα τους βοηθήσει στους αγώνες αλλά δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους ότι η απότομη και γρήγορη απώλεια κιλών θα προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η υπερπροπόνηση με σκοπό την μείωση του βάρους θα αναγκάσει τον οργανισμό να αδειάσει από ενεργειακά υποστρώματα (καύσιμα) με αποτέλεσμα τη στιγμή του αγώνα ο αθλητής να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια για να διεκπεραιώσει τον αγώνα. Οι ακραίες δίαιτες επίσης προκαλούν μείωση των επιπέδων του υδατάνθρακα στο οργανισμό και επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, μείωση δύναμης και αντοχής.

Επιπλέον, άλλες μέθοδοι, που κατά καιρούς έχω μάθει ότι χρησιμοποιούνται, όπως η χρήση ειδικού ρουχισμού «εφίδρωσης» η υπερχρησία σάουνας και άλλα προκαλούν επίσης στον αθλητή αφυδάτωση. Η αφυδάτωση βέβαια οδηγεί σε μείωση του βάρους αλλά τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά, όπως η κίνδυνος θερμοπληξίας, οι μυϊκές κράμπες και άλλα.

Παρακάτω θα δούμε μαζί υγιεινούς και αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου του Σωματικού Βάρους πριν από κρίσιμους αγώνες.

Οργανώστε τη διατροφή σας!

Όσο κουραστικό ή τετριμμένο και αν ακούγεται η υιοθέτηση σταθερών ωρών κατανάλωσης γευμάτων από έναν αθλητή είναι ο τρόπος να βοηθήσει η πέψη και απορρόφηση της τροφής. Εφαρμόστε λοιπόν, το λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας σχήμα διατροφής που περιλαμβάνει τρία γεύματα και δύο έως τρία ενδιάμεσα. Μην παραλείπετε ποτέ γεύματα/ενδιάμεσα μιας και με αυτό τον τρόπο θα καταλήξετε είτε να τσιμπολογάτε «ανθυγιεινές» τροφές είτε να υπερκαταναλώσετε το επόμενο γεύμα.

Ισορροπία μεταξύ των ομάδων τροφών!

Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών και μέγιστη απόδοση. Εξασφαλίστε κυρίως τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης σιτηρά και μειώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι η σωστή διατροφή δεν μας εξασφαλίζει μόνο θρεπτικά συστατικά αλλά επιπλέον μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποίηση.

Περιορίστε τα λιπαρά

Τα τηγανητά φαγητά είναι σε πλούσια σε λιπαρά, και κυρίως σε κακά λιπαρά. Αντικαταστήστε αυτές με τροφές με υγιεινότερες λύσεις όπως τα βραστά ή ψητά φαγητά.

Πείτε όχι στα κεράσματα!

Ένα ποτό, ένα αναψυκτικό, ένα γλυκό περιέχει θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά! Φυσικά, η ζωή ενός αθλητή μπορεί να περιέχει τα πάντα. Η χαμηλή όμως συχνότητα κατανάλωσης αυτών των τροφών είναι που διαδραματίζει τον βασικότερο ρόλο. Πολλές φορές στη δουλειά μου έχω δει ότι για τον έλεγχο του βάρους ένας αθλητής δεν χρειάζεται, παρά μόνο, να προσέξει τα κεράσματα και το ασυναίσθητο τσιμπολόγημα.

Φάτε έξυπνα snack!

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μπορούν να μας γεμίσουν ενέργεια. Εφόσον τα snack σας ξεπερνούν τα τρία ανά ημέρα, θα χρειαστεί να σκεφτείτε ότι λαμβάνεται πολλές θερμίδες από τα snack. Οπότε φερθείτε έξυπνα με τα snack και χειριστείτε τα κατάλληλα προκειμένου να συμπληρώνουν- και όχι να καθορίζουν- τη διατροφή σας.

Ελέγξτε τις μερίδες!

Χρησιμοποιήστε πιάτα κατάλληλου μεγέθους και περιοριστείτε σε μια κανονική μερίδα ακόμα και αν πρόκειται να φάτε το αγαπημένο σας φαγητό.


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter