Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Το μήλο, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Στην περίπτωση του Γιώργου και της Χριστίνας Μαυρίκου η παροιμία αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως. Ακολουθώντας τα όσα τους δίδαξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες δάσκαλους του Ταεκβοντό, Ιωάννίδης Παναγιώτης, ο Γιώργος και η Χριστίνα μέσω του Α.Σ Ενάρετου Πολεμιστή Meijin, καταφέρνουν να παντρέψουν άψογα «καινούργιο» και «παλιό». Η Meijin αποτελεί μια σύγχρονη σχολή Ταεκβοντό που μένει όμως πιστή στο παραδοσιακό του κομμάτι. Εξασκεί καθημερινά και με ειδικά τμήματα τα Πούμσε, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυτοάμυνα και στα σπασίματα. Όλα αυτά, χωρίς να «χάνει» την πιο δημοφιλή και διαδεδομένη πλευρά του αθλήματος, αυτή του αγωνιστικού.

Κείμενο, Φωτογραφίες: Νίκος Σπυρόπουλος


Σάββατο πρωί. Το TkdMag.gr φτάνει στον Α.Σ Ενάρετο Πολεμιστή Meijin στην Πετρούπολη. Το τμήμα Πούμσε μόλις έχει ξεκινήσει το ζέσταμά του. Στην είσοδο της σχολής, με «υποδέχεται» ο…Majin Boo, γνωστός ήρωας του Dragon Ball. Βέβαια, όπως με ενημέρωσε λίγο αργότερα η δασκάλα του συλλόγου, Χριστίνα Μαυρίκου, λέγεται πλέον Meijin Boo και έχει γίνει κάπως σαν τη «μασκότ» της σχολής.

meijin poomsae tkdmag (2)

meijin poomsae tkdmag (1)

Χωρίς να χάσουμε χρόνο, βγάζουμε τη φωτογραφική μας μηχανή και μπαίνουμε στην αίθουσα προπόνησης. Ο Δάσκαλος του συλλόγου, Γιώργος Μαυρίκος, δίνει εντολές για το ζέσταμα της ομάδας Πούμσε. Μια ομάδα που αποτελείται κατά κύριο λόγο από αθλήτριες και κατάφερε να πάρει τη 3η θέση στη Γενική Κατάταξη όλων των Κατηγοριών στο 1ο Διεθνές Πρωτάθλημα Πούμσε.

meijin poomsae tkdmag (3)

Οι αθλήτριες είναι χωρισμένες ισάριθμα και βρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη. Το «ζέσταμα» περιλαμβάνει από λακτίσματα μέχρι σπαγκάτο. Όλα αυτά κάτω από τις εντολές και το άγρυπνο βλέμμα του δασκάλου τους. Η ομάδα έχει ήδη «ζεσταθεί» για τα καλά και έτσι ο δάσκαλος αφήνει τις κλωτσιές πίσω, ξεκινώντας βήματα με μπλοκ και χτυπήματα.

Έκρηξη, σταθερότητα, δύναμη, ευλυγισία. Τα χαρακτηριστικά που δεν λείπoυν από καμία αθλήτρια της ομάδας Πούμσε της Meijin. Υπάρχει μπόλικο ταλέντο το οποίο καλλιεργείται καθημερινά και με ιδιαίτερη προσοχή και μεράκι από τους δασκάλους.

Στη συνέχεια έχουμε μόνο βήματα. Χωρίς μπλοκ. Χωρίς χτυπήματα. «Τα χέρια στη ζώνη κορίτσια και κάνουμε σταθερά βήματα. Μόνο ο κορμός να κουνιέται», λέει ο Γιώργος Μαυρίκος.

Η δασκάλα μπαίνει στην αίθουσα με χαμόγελο και παρακολουθεί την προπόνηση, συμπληρώνοντας όπου χρειάζεται τα λόγια του δασκάλου.

Επόμενη άσκηση. Τι καλύτερο σε προπόνηση Πούμσε από το να εκτελείς το ίδιο το πούμσε! Η ομάδα μπαίνει σε γραμμές και ξεκινά από το Taegeuk Il Jang. Όλοι μαζί εκτελούν το Πούμσε με τις απαραίτητες διορθώσεις και συμβουλές από τους προπονητές τους.

Οι ακριανές σειρές κάθονται και μένει στο τατάμι η μεσαία. Ξανά λοιπόν, η ομάδα που είναι πάνω εκτελεί το πρώτο Πούμσε.

Κραυγή και… τσουμπί! Το πούμσε τελείωσε και η ομάδα κάθεται κάτω, δίνοντας τη θέση της στην επόμενη. Αφού μπει σε γραμμή, η επόμενη ομάδα ξεκινά. Το πούμσε τελειώνει και στη θέση της η επόμενη. Η χρησιμότητα της άσκησης είναι σημαντική και ας φαίνεται σε κάποιους κουραστική. Η επανάληψη δεν είναι τυχαία μήτηρ πάσης μαθησέως. Οι αθλητές μαθαίνουν σωστά και χωρίς λάθη το πούμσε. Το κάνουν «δικό» τους, το κάνουν «κτήμα» τους και μπορούν στη συνέχει να το δουλέψουν στη λεπτομέρεια. Αν δεν ξέρεις το δρόμο τότε πως μπορεί να φτάσεις στον προορισμό σου; Στα τυφλά; Μόνο εάν είσαι τυχερός πρόκειται να φτάσεις εκεί.

Meijin poomsae GIF tkdmag

Μετά το Taegeuk Il Jang, ολόκληρη η ομάδα ακολουθεί την ίδια διαδικασία για το Taegeuk I Jang και μετά για το Taegeuk Sam Jang κ.ο.κ.

Αφού γίνουν τα απαραίτητα «ανοιγματάκια», ήρθε η ώρα για το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της προπόνησης. Αυτό των αγώνων και της ηλεκτρονικής βαθμολόγησης με τη χρήση του ειδικού προγράμματος iPoomsae (σ.σ το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε στο 1ο Διεθνές Πρωτάθλημα Πούμσε).

Η Χριστίνα Μαυρίκου τσεκάρει το σύστημα και το «ζεσταίνει» για τις μαθήτριές της. «Ας ετοιμάζονται οι ηλικίες μέχρι 15 ετών. Κληρώθηκε το πέμπτο πούμσε», λέει έχοντας ένα «κρυφό γελάκι» χαραγμένο στο πρόσωπό του ο προπονητής της Meijin.

meijin poomsae tkdmag (49)

Σημαντικό στο τρόπο διδασκαλίας των Πούμσε που ακολουθεί η σχολή, είναι πως δίνει την ευκαιρία στις αθλήτριες να πάρουν στα χέρια τους το ipad, να δουλέψουν το ηλεκτρονικό σύστημα βαθμολόγησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία να γνωρίσουν καλύτερα το αγωνιστικό Πούμσε.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το εξής: Μετά το τέλος ενός Πούμσε και της προσπάθειας μιας συναθλήτριάς τους, όλη ομάδα βοηθούσε και σχολίαζε πώς τα πήγε. Έδινε συμβουλές πού έκανε λάθος. Τί πρέπει να προσέξει την επόμενη φορά και κυρίως από πού ακριβώς της έκοψε βαθμούς. Είτε πρόκειται για 0,1 είτε για 0,3.

«Τα παιδιά γνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο καλύτερα τον τρόπο βαθμολόγησης και μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία από μικρά. Ξέρουν τους κανόνες και ξέρουν πότε χάνουν πόντους και με ποιον τρόπο», σχολιάζει η Χριστίνα.

Όλες οι αθλήτριες πέρασαν και έκαναν τουλάχιστον ένα πούμσε βαθμολογούμενες από τις συναθλήτριές τους. Χωρίς να το ξέρουν, για ακόμη μια φορά απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες.

Όπως παρατηρήσαμε, όλη η ομάδα το χάρηκε πολύ. Πάντα με το χαμόγελο και πάντα ευδιάθετες όλες σχεδόν οι αθλήτριες έχουν άστρο. Ένα άστρο που το οφείλουν στους προπονητές τους οι οποίοι συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση στο χώρο του «παραδοσιακού – τεχνικού» ταεκβοντό από το δάσκαλό τους, Ιωαννίδη Παναγιώτη. Μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους μαθητές τους.

Κάπου εδώ η προπόνηση τελείωσε. Όχι όμως και το ρεπορτάζ.

Μιλήσαμε με τους δυο προπονητές του συλλόγου για το τεχνικό κομμάτι του Ταεκβοντό που έχουν επιλέξει να δουλεύουν με την ίδια βαρύτητα όσο αυτή του αγωνιστικού. «Στη σχολή τα δουλεύουμε όλα. Αυτή είναι η απόφασή σας και έτσι πορευόμαστε. Διδάσκουμε όλο το φάσμα του ταεκβοντό και δεν μένουμε μόνο στα αγωνιστικό. Άλλωστε το ταεκβοντό είναι μια πλήρης πολεμική τέχνη», μου λένε και οι δύο.

«Το κάθε παιδί έχει τη δική του σωματοδομή, τη δική του αρχιτεκτονική αν μου επιτρέπεις. Αυτή μπορεί να του δίνει τα εφόδια για να είναι καλύτερος στα Πούμσε ή στο αγωνιστικό ή στα σπασίματα και τις αυτοάμυνες. Το Ταεκβοντό είναι μια πολυσύνθετη και πλήρης θα έλεγα πολεμική τέχνη. Μπορείς να τα συνδυάσεις όλα. Άρα, γιατί να μένεις μόνο στο αγωνιστικό;», σημειώνει ο Γιώργος Μαυρίκος.

Από τη μεριά της, η Χριστίνα τόνισε πως το Πούμσε ανεβαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στη σκηνή του αθλήματος. «Είναι αμαρτία να έχουν γίνει τόσα παγκόσμια πρωταθλήματα και η Ελλάδα να μην έχει πάρει μέρος σε κανένα. Χάνονται ταλέντα. Και πίστεψέ με, υπάρχει πολύ ταλέντο στη χώρα μας».

meijin poomsae tkdmag (64)

meijin poomsae tkdmag (66)

meijin poomsae tkdmag (71)

meijin poomsae tkdmag (73)

meijin poomsae tkdmag (74)

Ραντεβού σε επόμενη προπόνηση!


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter