Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

«Μη φοβάστε την τελειότητα. Δεν θα την πετύχετε ποτέ». Αυτή η φράση ανήκει στον εκκεντρικό και ίσως το σπουδαιότερο ισπανό ζωγράφο, Σαλβαντόρ Νταλί. Γνωρίζοντας και βλέποντας από κοντά τον Master Ky – Tu Dang, θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του Νταλί. Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου ανάμεσα καθώς αν παραδεχτείς πως είσαι τέλειος, τότε αναγνωρίζεις πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης. Κάτι βέβαια το οποίο είναι λάθος, καθώς πάντα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεις καλύτερος.

Τον Master Ky – Tu Dang τον γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά πριν μερικές εβδομάδες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Σεμιναρίου και Πρωταθλήματος Πούμσε. Όπως όλοι βέβαια, τον είχα δει ήδη σε διάφορα βίντεο στο Youtube να εκτελεί άψογα Πούμσε. Τον συνάντησα μαζί με τη σύζυγό του και πρώην πρωταθλήτρια στο Τεχνικό Ταεκβοντό, Πόπη Κουτρούτσου και τη μικρή Παυλίνα, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου και του πρωταθλήματος. Ο παγκόσμιος και πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στα Πούμσε μίλησε μεταξύ άλλων στο TkdMag.gr για τα θετικά και τα αρνητικά του σεμιναρίου και των αγώνων, τα Πούμσε σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στο Νίκο Σπυρόπουλο

Ky Tu Dang tkdmag (7)

Άποψη του σταδίου, όπως είχε “φτιαχτεί” για να φιλοξενήσει το 1ο Διεθνές Σεμινάριο και Πρωτάθλημα Πούμσε – ©TkdMag.gr

Master Ky – Tu Dang, καταρχάς συγχαρητήρια για τη διεξαγωγή τόσο του σεμιναρίου όσο και του πρωταθλήματος. Έχουν περάσει λίγες ημέρες από την ολοκλήρωσή τους. Έχετε κάνει την αποτίμησή σας; Πώς πήγαν;

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώσαμε στην Ελλάδα ένα τριήμερο σεμινάριο και την επόμενη μέρα ένα Διεθνές Πρωτάθλημα Πούμσε. Από το 2010 και μετά που ξεκινήσαμε τα Σεμινάρια δεν είχαν κάνει ποτέ αγώνες. Στόχος μας ήταν πάντα να κάνουμε ένα σεμινάριο και μετά αμέσως μια διοργάνωση.

«Αυτό άλλωστε κάνει και ο Master Ky – Tu στις άλλες χώρες. Στο πλαίσιο των τριήμερων σεμιναρίων του, διοργανώνεται πάντα την τέταρτη ημέρα και πρωτάθλημα», πρόσθεσε η Πόπη Κουτρούτσου.

Γιατί δεν γινόντουσαν αγώνες στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα πρωταθλήματα και τουρνουά. Γι΄ αυτό το λόγο στα σεμινάρια που κάναμε, κάθε χρόνο είχαμε ολοένα και λιγότερες συμμετοχές αφού δεν υπήρχε τουρνουά για να αγωνιστούν αθλητές και προπονητές. Είναι γεγονός ότι στα σεμινάρια οι έλληνες αθλητές και προπονητές μαθαίνουν πολλά, αλλά δεν υπάρχουν επίσημοι αγώνες για να τα εξασκήσουν. Μόνο ένα μικρό γκρουπ ανθρώπων ταξιδεύει στο εξωτερικό για να λάβει μέρος σε διοργανώσεις Πούμσε. Είναι σημαντικό να διοργανώνουμε τουρνουά ώστε όλοι να λαμβάνουν μέρος και ειδικά τα μικρά παιδιά. Πρέπει να μαζέψουν πολύτιμες εμπειρίες να δουν πως είναι.

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει κάτι, τότε φυσιολογικό είναι να το αντιμετωπίζεις σαν άγνωστο, γεμάτος άγχος και φόβο. Είναι πολύ καλή ευκαιρία λοιπόν τα σεμινάρια που κάνουμε εδώ να συνδυάζονται με διαγωνισμό.

Ky Tu Dang tkdmag (1)

Ο Master Ky – Tu Dang, μιλά στους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου κατά την απονομή των διπλωμάτων την τελευταία ημέρα. – ©TkdMag.gr

Θεωρείτε πως διεξήχθησαν με επιτυχία το σεμινάριο και οι αγώνες;

Εάν κοιτάξεις τη συνολική εικόνα και το γενικό πλαίσιο, μπορείς να πεις πως ήταν καλό για πρώτη φορά. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένας τέτοιος διεθνής διαγωνισμός στην Ελλάδα με συμμετοχές από άλλες χώρες. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να τα φέρουν εις πέρας.

Στα αρνητικά της διοργάνωσης συγκαταλέγονται το κρύο και η πολύωρη καθυστέρηση. Ποια είναι η άποψή σας;

Το κρύο στο στάδιο ήταν σημαντικό πρόβλημα. Βέβαια, οι διοργανωτές προσπάθησαν να το φτιάξουν αλλά λόγω της μη συντήρησης των καυστήρων του σταδίου δεν κατέστη ευφικτό να λειτουργήσουν. Αν γινόταν κάποιο πιο ζεστό μήνα τότε θα ήταν τέλεια. «Δεν ήταν θέμα της διοργάνωσης. Υπήρχε πρόβλημα στους λέβητες», πρόσθεσε η Πόπη Κουτρούστου σημειώνοντας πως από πλευράς διοργανωτών έγιναν όλες οι προσπάθειες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να γίνουν οι αγώνες της Κυριακής με θέρμανση.

1o diethnes seminario poomsae tkdmag (12)

Σε θέση ετοιμότητας

Γιατί τόση όμως καθυστέρηση;

Η καθυστέρηση προήλθε ουσιαστικά από το σύστημα βαθμολόγησης. Χρειαζόμασταν περισσότερους διεθνείς και έμπειρους διαιτητές. Ήταν χρονοβόρο να μην βγαίνουν αυτόματα τα αποτελέσματα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε μια ομάδα διαιτητών στην Ελλάδα ειδικά για τα Πούμσε. Να γνωρίσουν το σύστημα βαθμολόγησης και να αποκτήσουν εμπειρία σε αυτό, ώστε να βγαίνουν αυτόματα τα αποτελέσματα. Να φαίνονται στις οθόνες αμέσως τα αποτελέσματα μιας κατηγορίας. Ποιος έχει την υψηλότερη βαθμολογία, ποιος τη χαμηλότερη. Όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αυτοματοποιηθούν.

Κάθε γκρουπ πρέπει να ξέρει ότι θα παίζει μια συγκεκριμένη ώρα και θα τελειώνει σε μια άλλη. Όλα πρέπει να είναι χρονομετρημένα. Ο χρόνος της αναμονής και η καθυστέρηση μέχρι να αγωνιστεί για έναν αθλητή είναι ο χειρότερος. Θέλει οργάνωση σε αυτόν τον τομέα ώστε όταν η Ελλάδα αποκτήσει την έμπειρη ομάδα αυτή, να αποκτήσει και τον έλεγχο των αγώνων. Να διοργανώσει από μόνη της επίσημα πρωταθλήματα. Καθίσαμε σχεδόν όλη μέρα στη Διαιτησία. Ήταν αρκετά κουραστικό και είχε πολύ κρύο. Όμως ας κρατάμε τα θετικά. Γενικά, μπορώ να πω ότι η διοργάνωση έτρεξε καλά σε σχέση με αυτά που είχαμε. Είμαστε σε σωστή τροχιά. Μάλιστα, ο υπεύθυνος Διαιτησίας της ΕΤΑΝΕ, κ. Χρήστος Αγραφιώτης μου τόνισε ότι την επόμενη φορά θα γίνει σεμινάριο Διαιτησίας αποκλειστικά για πούμσε στο οποίο και θα υπάρξουν τουλάχιστον 20 διαιτητές.

Ky Tu Dang tkdmag (4)

Ο Master Ky – Tu μιλάει για τους κανόνες, με την Πόπη Κουτρούτσου να μεταφράζει – ©TkdMag.gr

Κάπου εδώ μας διέκοψε για λίγο η μικρή Παυλίνα, η μικρή κόρη του Ky – Tu και της Πόπης. Με ένα τεράστιο χαμόγελο έδειξε στο μπαμπά και τη μαμά της μια ζωγραφιά που είχε φτιάξει. Τι πιο όμορφο από μια παιδική ζωγραφιά και ένα μεγάλο παιδικό χαμόγελο ικανοποίησης. Αφού της έδωσαν τα απαραίτητα φιλάκια και τις φιλοφρονήσεις, επιστρέψαμε στην κουβέντα μας.

Master Ky – Tu, στο σεμινάριο συμμετείχαν πολλοί προπονητές. Πώς το μεταφράζετε εσείς;

Σίγουρα η συμμετοχή προπονητών και δασκάλων ήταν κάτι το πολύ θετικό. Η γνώση ξεκινά από τον προπονητή. Μετά περνά στον αθλητή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απλώσουμε την πληροφορία πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Όλοι οι αθλητές μπορούν να μάθουν τον σωστό τρόπο να εκτελούν τις κινήσεις εξ αρχής. Έτσι, μπορούν να αναπτυχθούν σωστά και ακόμα πιο γρήγορα σας αθλητές.

Ky Tu Dang tkdmag (6)

O Master Ky – Tu Dang στους αγώνες Πούμσε – ©TkdMag.gr

Μπορούμε να φτάσουμε στην Ελλάδα το επίπεδο των ξένων αθλητών;

Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ταλέντο. Υπάρχουν άτομα τα οποία για χρόνια είναι αφοσιωμένα στα πούμσε. Η έλλειψη όμως επίσημων διοργανώσεων δεν τους επιτρέπει να έχουν τις απαραίτητες εμπειρίες και το κίνητρο για να συνεχίσουν την εξάσκηση. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού διοργανώνονται τουρνουά πούμσε αρκετά συχνά. Εάν δεν έχεις αγώνες τότε πως θα δεις εάν έχεις βελτιωθεί; Το να κάνεις προπόνηση μόνος σου δεν φτάνει.

Με τη σειρά της η Πόπη Κουτρούτσου σχολίασε: «Όταν ένας αθλητής δεν έχει στόχους τότε δεν φτάνει σε υψηλότερο επίπεδο. Μπορείς να εξασκείσαι μόνος αλλά δεν θα φτάσεις ποτέ τα όριά σου και πόσο μάλλον δεν θα τα ξεπεράσεις. Εάν δεν κάνεις αγώνες, τότε μένεις στάσιμο σε ένα επίπεδο.

Ο Ky Tu πήρε πάλι το λόγο. «Στο σεμινάριο και τους αγώνες είχαμε από πολύ μικρά παιδιά μέχρι μεγάλους δασκάλους 60 χρονών και άνω. Σε ποια άλλη διοργάνωση του ταεκβοντό υπάρχει ένα τέτοιο ηλιακό εύρος;

Master Ky - Tu Dang - popi koutroutsou tkdmag

Η Πόπη Κουτρούτσου και ο Master Ky – Tu Dang… ετοιμοπόλεμοι! – ©TkdMag.gr

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θα πραγματοποιηθεί και πότε το 2ο Διεθνές Σεμινάριο και Πρωτάθλημα Πούμσε.

Μιλώντας με τους υπεύθυνους της ΕΤΑΝΕ και της ΕΛΟΤ, είδαμε ότι επιθυμούν να γίνει παράδοση. Και μάλιστα να γίνεται και δυο φορές το χρόνο. Μια στην αρχή και μια στο τέλος του έτους, με διαφορά περίπου μεταξύ τους ενός εξαμήνου. Στόχος είναι να αρχίσει ξανά το επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα, να φτιαχτεί η εθνική ομάδα και να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις.

Κάπου εδώ, η κουβέντα μας με τον Master Ky – Tu και την Πόπη Κουτρούτσου ολοκληρώθηκε. Αφού τους ευχαρίστησα και τους δυο, βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και κανονίσαμε να τα ξαναπούμε από κοντά στο 2ο Διεθνές Σεμινάριο και Πρωτάθλημα Πούμσε. Μέχρι τότε, ας συνεχίσουμε όλοι τις σκληρές προπονήσεις.


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter