Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις σημαντικότερες εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας στο ελληνικό ταεκβοντό, ο Μιχάλης Μουρούτσος που διεκδικεί την προεδρία της Ομοσπονδίας μιλάει στο TkdMag.gr για όλα.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης μας αποκαλύπτει πώς και γιατί αποφάσισε να να κατέβει υποψήφιος, ποιοί είναι οι στόχοι του, πώς βλέπει το «αύριο» για το άθλημα και τί θα κάνει ο ίδιος για να υλοποιήσει όσα έχει επικοινωνήσει τους τελευταίους μήνες με προπονητές, αθλητές, γονείς και ανθρώπους που αγαπούν το ταεκβοντό.

Συνέντευξη στον Νίκο Σπυρόπουλο

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πώς πήρες την απόφαση να διεκδικήσεις την προεδρία της ΕΛΟΤ;

Είμαι ένας άνθρωπος που πάντα έθετε μακροχρόνιους στόχους. Όταν σκεφτόμουν πριν από χρόνια πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου στο μέλλον, πώς θα ήθελα να είμαι μέσα στο χώρο του ταεκβοντό και ξέροντας τις ικανότητές που έχω σαν άνθρωπος, θεωρούσα ότι θα μπορούσα να προσφέρω και από ένα τέτοιο πόστο.

Εδώ και πολλά χρόνια, αρκετοί δάσκαλοι και προπονητές μου είχαν μιλήσει ανοιχτά, λέγοντάς μου ότι κάποια στιγμή θα ήθελαν να με δουν να ασχολούμαι με τα δρώμενα της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Όλο αυτό ήταν αρχικά ένας σπόρος. Στην πορεία άρχισε να μεγαλώνει και να κατάφερε να ανθίσει με την πάροδο των χρόνων.

Γιατί όμως το επιχείρησες τώρα; Γιατί όχι νωρίτερα;

Ωρίμασαν οι συνθήκες. Ήρθε και η νέα αθλητική μεταρρύθμιση που αλλάζει πολλές διαδικασίες. Μας δόθηκε η ευκαιρία και το έναυσμα σε πολλούς αθλητές να επιχειρήσουμε ένα τέτοιο βήμα. Παράλληλα, νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια πολύ ώριμη ηλικία. Νιώθω δημιουργικός. Νιώθω έτοιμος να αναλάβω πολύ μεγάλες ευθύνες.

© Mouroutsos FB

Μιας και αναφέρθηκες στο νέο εκλογικό νόμο στον αθλητισμό και τις νεες μεταρρυθμίσεις, θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου. Ξεκάθαρα πλέον δίνεται η ευκαιρία να σπάσει το απόστημα που εδώ και χρόνια βασάνιζε όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μιλάω για τις “αιώνιες” διοικήσεις και τα ίδια πρόσωπα που εναλλάσσονται είκοσι και πλέον χρόνια σε θέσεις ισχύος. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Η νέα μεταρρύθμιση είναι γεγονός. Αρχικά, να σου πω ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι αποφάσεις των ομοσπονδιών και γενικά οι αποφάσεις της ζωής μας κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος. Πρώτα απ΄ όλα, είχαμε τη δημιουργία του μητρώου αθλητικών σωματείων, όπου ουσιαστικά εκεί μέσα μπήκαν τα “νοικοκυρεμένα” σωματεία. Επίσης, οι νέες αλλαγές όρισαν ότι θα ψηφίζει για τα αθλητικά σωματεία μόνο ο νόμιμος εκπρόσωπος τους. Ο καθένας έτσι μπορεί και έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει με την καρδιά του.

 Ήσουν ευχαριστημένος ή ικανοποιημένος με το άθλημα όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια. Άκουγες παράπονα από προπονητές, γονείς και αθλητές;

Σίγουρα είχα ακούσει διάφορα παράπονα από πολλούς προπονητές. Αποδεδειγμένα οι επιτυχίες στο άθλημά μας ήταν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τη δυναμική που έχει το ελληνικό ταεκβοντό. Και σίγουρα σε οικονομικό επίπεδο τα παράβολα και τα έξοδα ήταν περισσότερα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν τα παλιότερα χρόνια.

Διαβάζοντας κάποιος τις θέσεις της Ενωτικής Κίνησης Αναγέννησης Ταεκβοντό, παίρνει μια καλή εικόνα για το ποιοί είναι οι στόχοι σου αν καταφέρεις να εκλεγείς. Για σένα, τί είναι αυτό το καινούργιο και το φρέσκο που θα φέρεις στο χώρο;

Κοίταξε να δεις Νίκο. Η εξέλιξη έρχεται πάντα μέσα από την αλλαγή. Και κάθε αλλαγή φέρνει νέα πράγματα. Μπορεί να αλλάξει όλη την ψυχολογία των ανθρώπων. Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση αν αλλάξουν τα πρόσωπα της διοίκησης θα έρθουν και φρέσκες ιδέες. Όλη αυτή η διαδικασία θα αναπτερώσει το ηθικό όλων των ανθρώπων στο ελληνικό ταεκβοντό.

Αν καταφέρεις να εκλεγείς πρόεδρος της ΕΛΟΤ, θα αξιοποιήσεις τα παλιά πρόσωπα;

Εγώ δεν αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία με σκοπό την διαγραφή της ιστορίας ή των ανθρώπων που διετέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια σε διοικητικά πόστα και σίγουρα έχουν προσφέρει. Εκ των πραγμάτων όμως, όταν η επόμενη ημέρα της νέας διοίκησης – όποια και να είναι αυτή – ξημερώσει, θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να πάμε το άθλημα μπροστά. Η νέα διοίκηση θα πρέπει να επανεξετάσει κάθε δράση που είχε μέχρι σήμερα η ομοσπονδία και εάν κρίνει ότι κάτι παλιό λειτουργεί σωστά τότε θα το συνεχίσει. Αν όχι, τότε ίσως χρειαστεί αλλαγή προσώπων σε όλα τα επίπεδα. Ευελπιστώ, πως όλοι οι άνθρωποι που θα είναι στη νέα διοίκηση δε θα σταθούν εμπόδιο σε αποφάσεις οι οποίες θα πάνε το άθλημα μπροστά.

© Mouroutsos FB

Μιλάς αρκετά συχνά για το οικονομικό κομμάτι. Η αλήθεια είναι πως το ταεκβοντό είχε γίνει τα τελευταία χρόνια ένα… πανάκριβο σπορ. Τί σκοπεύεις να αλλάξεις;

Το οικονομικό θα πρέπει να απασχολήσει όλους όσοι ψηφίζουν. Μην ξεχνάμε ότι τα σωματεία είναι κλειστά εδώ και έναν χρόνο. Πρέπει να βρούμε τρόπο πώς θα τα ενισχύσουμε για την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι σωματεία, αθλητές και γονείς πληρώνουν αρκετά παράβολα τα οποία φτάνουν σε δυσβάσταχτα ύψη με συνέπεια πολλές φορές να σταματούν αθλητές από το άθλημα. Και πολλές φορές μάλιστα πρόκειται για ταλέντα.

Αυτό σε δεύτερο επίπεδο κάνει το άθλημα μη προσιτό. Για παράδειγμα όταν μιλούν δυο γονείς που το ενός το παιδί κάνει πρωταθλητισμό στο ταεκβοντό δαπανώντας πολλά χρήματα, αυτό αυτόματα καθίσταται μη ελκυστικό στον άλλο. Οι γονείς διστάζουν να φέρουν το παιδί τους στο άθλημα.

Η φύση μιας ομοσπονδίας είναι να μεγαλώνει. Στην αρχή λοιπόν πρέπει να στηρίζεις το κάθε νέο σωματείο και όχι να το δυσκολεύεις. Έτσι έχουμε προτείνει το παράβολο εγγραφής νέων σωματείων να μειωθεί από τα 2500€ στα 500€. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη των νέων σωματείων και στην επιμόρφωση των διοικητικών μελών του και των προπονητών. Όπως με διαβεβαίωσε και η ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού και ο ίδιος ο Υφυπουργός, η νέα διοίκηση θα λάβει τη στήριξη που πρέπει από την Πολιτεία. Θα αυξηθούν τα κονδύλια για τις εθνικές ομάδες και θα στηρίξουμε το σύνολο των αθλητικών μας σωματείων σε όλη την Ελλάδα.

Ένα μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια για την ΕΛΟΤ είναι η έλλειψη μιας πολυεπίπεδης διαφάνειας. Εδώ στο TkdMag.gr έχουμε αναφερθεί σε αρκετά ρεπορτάζ για αυτήν ακριβώς την ένδεια. Τί θα κάνετε;

Θέλουμε τα σωματεία να έχουν λόγο και φωνή. Ο κάθε προπονητής να μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή του. Μέσα στις ρυθμίσεις που προτείνουμε είναι να αναρτώνται στη Διαύγεια όλες οι οικονομικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος καθώς και να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθούν όλα τα σωματεία τα διοικητικά συμβούλια διαδικτυακά. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους κανονισμούς λειτουργίας μας με τη συμμετοχή όλων των ενεργών σωματείων. Γενικά θα υπάρχει ανοιχτή διαβούλευση για όλα τα θέματα.

Θα αναρτηθούν επιτέλους στην ιστοσελίδα και στη διαύγεια για παράδειγμα οι εσωτερικοί κανονισμοί και το καταστατικό της ομοσπονδίας;

Εννοείται. Οποιαδήποτε διοικητική απόφαση θα αναρτάται κατευθείαν. Θα υπάρχει διαφάνεια για να ξέρει την κάθε στιγμή και άμεσα ένα σωματείο τί ακριβώς συμβαίνει.

Ο Μιχάλης Μουρούτσος με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Πάμε λίγο στις τεχνικές μεταρρυθμίσεις. Δώσε μου σε δυο γραμμές το κεντρικό νόημα αυτών. Τα βασικά τους σημεία.

Θα θεσπιστούν αξιοκρατικά κριτήρια για τις εθνικές μας ομάδες. Θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή που θα εξετάσει με ποιους σύγχρονους τρόπους θα μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία για μια πραγματικά αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των εθνικών ομάδων. Θα συγκροτήσουμε εθνικές ομάδες Πούμσε. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες και στο παραδοσιακό τεκβοντό. Θα συγκροτήσουμε εθνική ομάδα Παίδων – Κορασίδων. Ξέρω ακριβώς τί χρειάζεται ένας αθλητής για να αισθανθεί ασφάλεια. Ως ολυμπιονίκης είμαι σε θέση να γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές μας δεν θα έχουν λόγο να ζηλεύουν την όποια υπερδύναμη στο ταεκβοντό. Η ομοσπονδία θα αγκαλιάζει τις εθνικές ομάδες και αυτό δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση στους αθλητές. Όταν δένεται η ομάδα μεταξύ της ανεβαίνει η ψυχολογία των αθλητών. Συγκεντρώνονται έτσι στο στόχο τους και φτάνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους σωματειακούς προπονητές όταν καταφέρνουν να βάζουν ένα παιδί στην Εθνική Ομάδα να μπορεί να επιλέξει ο αθλητής αν επιθυμεί να έχει κόουτς τον δικό του δάσκαλο στο Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Φυσικά ο προπονητής θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις. Είναι ένα ισότιμο μέτρο για όλους και γίνεται στις μεγαλύτερες δυνάμεις του χώρου. Διότι κανένας πρακτικά δεν μπορεί να γνωρίζει έναν αθλητή όσο ο προπονητής που τον έχει μεγαλώσει. Και σίγουρα ο αθλητής νιώθει πολύ καλύτερα με τον προπονητή του.

Πάμε στα πρόσωπα που στελεχώνουν την Ενωτική Κίνηση Αναγέννησης Ταεκβοντό. Πώς τα επέλεξες και γιατί; Βλέπουμε από ολυμπιονίκες, παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς πρωταθλητές μέχρι πολύπειρους δασκάλους και ανθρώπους των επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό να αναφερθώ εδώ και να ευχαριστήσω και όλους τους άλλους αθλητές που εξέφρασα την επιθυμία μου να συμπορευτούμε, που είχαν υπηρετήσει το άθλημα στις εθνικές μας ομάδες, αλλά λόγω ασυμβίβαστου, δεν ήταν δυνατό να συμμετέχουν στην διαδικασία. Τα βασικά μου κριτήρια στάθηκαν στον χαρακτήρα τους, στο ήθος τους, την αξιοπρέπειά τους και την τιμιότητα που τους διακρίνει. Επέλεξα να βαδίσω, στην πλειονότητα, μαζί με άτομα που έχουμε ήδη ζήσει μαζί στιγμές. Μέσα στις εθνικές ομάδες, κάνοντας προετοιμασία ή αγωνιζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Που είχαμε ίδια ιδανικά και ιδέες, τα ίδια “θέλω” και κοινό όραμα για το “αύριο” του ταεκβοντό.

Κλείνοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να σε ρωτήσω αν νιώθεις και πιστεύεις ότι θα εκλεγείς τελικά νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Ως αθλητής δεν μπήκα ποτέ σε έναν αγώνα σκεπτόμενος την ήττα. Έτσι και σε αυτόν τον αγώνα έχω μπει ως νικητής.

Σε ευχαριστώ Μιχάλη για την κουβέντα μας. Καλή επιτυχία εύχομαι.

Σε ευχαριστώ και εγώ Νίκο.


 Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter