Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Αν ρωτήσεις έναν άνθρωπο – ασκούμενο ή μη σε μία πολεμική τέχνη- για ποιο λόγο τις θεωρεί σημαντικές , ίσως λάβεις ως απάντηση την ικανότητα να προστατεύσεις τον εαυτό σου όταν απειληθεί η ζωή και οι αγαπημένοι σου άνθρωποι. Η αυτοάμυνα είναι πλέον ένας σημαντικός λόγος που πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται μία σχολή πολεμικών τεχνών. Ποιος όμως είναι ο αληθινός σκοπός μίας πολεμικής τέχνης, πέρα από τη σωματική δύναμη;

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Οι πολεμικές τέχνες προέρχονται από διάφορα μοναστήρια  της Ανατολής όπου καλλιεργήθηκαν από τους μοναχούς που διέμεναν εκεί ως ένας τρόπος προστασίας από τους ληστές που συχνά πυκνά έκαναν επιδρομές. Ο σκοπός τους  όμως εκτός από την αύξηση της σωματικής δύναμης και της υπεροχής απέναντι στον αντίπαλο, ήταν η εμβάθυνση στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής  όπως και η ώθηση στην πνευματική αναζήτηση που θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην αυτογνωσία, απαλλαγμένο από εξωτερικές και μάταιες επιθυμίες.

Η πολεμική τέχνη επιθυμεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην πνευματική και σωματική ένωση και ισορροπία, να τον ωθήσει να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση της γνώσης του εαυτού του. Δεν υπάρχουν για να φουσκώνουν με αλαζονεία τον ασκούμενο, ούτε για να του  δώσουν υπερφυσικές ικανότητες, αλλά για να μάθουμε καλύτερα το σώμα μας και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε σε μία κατάσταση άμυνας.

Οι πολεμικές τέχνες, φυσικά, σχετίζονται με τη βία, το αντικείμενό τους το ίδιο είναι η βία.  Μας μαθαίνουν πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε  τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους. Όμως ταυτόχρονα διδάσκεται ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, ακόμα και του αντιπάλου μας, για αυτό και η  γνώση της αυτοάμυνας διδασκόμαστε ότι πρέπει να εφαρμόζεται  αποκλειστικά και μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο σκοπός της πολεμικής τέχνης εντέλει είναι να μας δείξει ότι ακόμα και ο αντίπαλος παραμένει ένας άνθρωπος και οφείλουμε εσκεμμένα να μη στρεφόμαστε εναντίον του. Η πολεμική τέχνη δεν επιθυμεί να δημιουργήσει βίαιους ανθρώπους, αλλά άτομα που έχοντας βρει μέσα τους την εσωτερική ειρήνη να τη διοχετεύσουν και στους άλλους.

Η πολεμική τέχνης δεν επιθυμεί να προσηλυτίσει σε κάποιο θρησκευτικό δόγμα τον ασκούμενο. Ενώ διαπνέονται από στέρεο πνευματικό υπόβαθρο, προσπαθούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία, η οποία όχι μόνο θα τον ωθήσει να απαρνηθεί τη θρησκευτική πίστη αλλά, αντιθέτως, να γίνει ικανός να προσδιορίσει τη θρησκευτική του ταυτότητα.

Οι πολεμικές τέχνες κρύβουν μέσα τους τόσους θησαυρούς που , πραγματικά, θα ωφελήσουν αστείρευτα τον άνθρωπο που θα θελήσει να εμβαθύνει στο νόημά τους, ξεφεύγοντας από τις επιφανειακές τεχνικές γνώσης. Οι κακόβουλοι άνθρωποι όμως  που κατηγορούν χωρίς να έχουν γνώση, θα χάσουν τα κρυμμένα διαμάντια που κρύβει η εξάσκηση σε αυτές , όπως τα απίστευτα οφέλη τους στην υγεία του σώματος και του πνεύματος.

Από καρδιάς, καλή επιτυχία σε κάθε άνθρωπο που διαβαίνει ή θα διαβεί αυτό τον τόσο δύσκολο και όμορφο δρόμο. Καλή μας επιτυχία!


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


 

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter