Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ένας σημαντικός σταθμός την εξέλιξη του Αθλήματος ήταν η εισαγωγή των ηλεκτρονικών συστημάτων σκοραρίσματος μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Το ταεκβοντό άλλαξε μορφή και η δύναμη που διέκρινε τις τεχνικές του αγώνα αντικαταστάθηκε από την τέχνη της τακτικής.

Του Μαυρουδή Πεχλιβάνη, προπονητή Ταεκβοντό (πηγή: tkdgr.eu)

Ενώ πριν ο αθλητής έπρεπε να κερδίσει τον αντίπαλο αθλητή, με τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής PSS η μάχες δινόταν ώστε να κερδίσουν οι αθλητές τα ηλεκτρονικά συστήματα. Το δυνατό, γρήγορο και εκρηκτικό χτύπημα που συνήθως γινόταν με το πίσω πόδι αντικαταστάθηκε με την τακτική της εύστοχης επαφής των αισθητήρων που βρίσκονται στο καλτσάκι του αθλητή. Προπονητές και αθλητές διαπίστωσαν ότι αυτή η εύστοχη επαφή επιτυγχάνεται αγωνιστικά με την χρήση κυρίως του μπροστινού ποδιού. Έτσι το 95% των προσπαθειών για σκοράρισμα άρχισε να γίνεται από τους αθλητές με το μπροστινό πόδι.

Παρά το γεγονός ότι με τη νέα μέθοδο των PSS είχε εξαλειφθεί η υποκειμενικότητα της ανθρώπινης κρίσης, κάποιοι αθλητές και προπονητές διαμαρτύρονταν για την υπερίσχυση της τακτικής και την υπερβολική χρήση του μπροστινού ποδιού. Το άθλημα εξελισσόταν χάνοντας όμως την δυναμική και το θέαμα που πρόσφερε παλαιότερα και αυτό επηρέασε ως ένα βαθμό και την δημοτικότητά του.

Στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίου υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις από διεθνείς παράγοντες του Αθλήματος με δηλώσεις όπως «Δεσμευόμαστε να βρούμε μια ισορροπία τιμώντας τις παραδοσιακές τεχνικές μας και υποστηρίζοντας την εξέλιξη στο άθλημα έτσι ώστε να γίνει πιο συναρπαστικό για να αποκτήσει νέα ακροατήρια». Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές  για τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες .

Οι αλλαγές

Για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς και η ηλεκτρονική κάσκα, με επιπλέον αισθητήρες στα ηλεκτρονικά συστήματα, μειώθηκε το μέγεθος του αγωνιστικό χώρου σε 8 Χ 8 και από τετράγωνο έγινε πολύγωνο με σκοπό να υπάρχει λιγότερος χώρος για υποχώρηση στις επιθέσεις, προστέθηκαν επιπλέον πόντοι στις περιστροφικές κλοτσιές, έτσι στο κεφάλι έχουμε 3 πόντους με ευθεία κλοτσιά και 4 με περιστροφή στον δε θώρακα 1 πόντο με ευθεία και 3 εάν το χτύπημα έγινε με περιστροφή.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων ταεκβοντό του Ρίο 2016 ελπίζουν ότι με αυτές τις νέες αλλαγές στο άθλημα θα δούμε πιο δυναμικές μάχες με περισσότερες ακροβατικές κλωτσιές που θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες Ταεκβοντό θα διεξαχθούν από 17 έως 20 Αυγούστου 2016 και όλοι ελπίζουμε οι αλλαγές να προσφέρουν μια νέα αφετηρία για την εξέλιξη και την πρόοδο του Αθλήματος.


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter