Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Η WTF[1] (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο) έχει εδώ και χρόνια που προσπαθεί να θέσει συγκεκριμένες νόρμες σε όλο το εύρος του ταεκβοντο. Κυρίως στο αγωνιστικό κομμάτι μιας και κάθε τέσσερα χρόνια συμμετέχει το άθλημα στην Ολυμπιάδα και εδώ και 5 Ολυμπιάδες (από το 2000 στο Σίδνεϊ) το ταεκβοντο ως επίσημο άθλημα στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων περνούσε κάθε φορά από εξετάσεις σχετικά με το κατά πόσο αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το πρόγραμμα μαζί με τα άλλα βασικά αθλήματα. Τελικά μετά την Ολυμπιάδα του Ρίο φαίνεται πως το ταεκβοντο έχει μονιμοποιήσει πλέον για τα καλά την θέση του ανάμεσα στα ολυμπιακά αγωνίσματα.

[1] http://www.worldtaekwondofederation.net/

Μετά από κάθε Ολυμπιάδα η WTF άλλαζε τους Κανονισμούς Αγώνων έτσι ώστε να κάνει το άθλημα να ταιριάζει με αυτά που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρόσταζε ή/και επιθυμούσε. Αλλαγές όπως, διαφορετικοί πόντοι για διαφορετικά έγκυρα χτυπήματα, ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης καταμέτρησης πόντων (θώρακας και κάσκα), video replay, ποινές και παρατηρήσεις και αρκετά άλλα. Αυτές οι αλλαγές είναι οι εμφανείς αλλαγές που έχει κάνει στα τελευταία 16 χρόνια και λέμε “εμφανείς” γιατί οι κανονισμοί αγώνων επηρεάζουν όλη την αλυσίδα των αγώνων προς τα κάτω και γίνονται αισθητές από όλους όσους εμπλέκονται με αγώνες.

Αν πούμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κορυφή των διοργανώσεων (που είναι) τότε πηγαίνοντας προς τα κάτω έχουμε τα παγκόσμια πρωταθλήματα, τα διηπειρωτικά πρωταθλήματα, τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, τα διεθνή πρωταθλήματα, τα εθνικά πρωταθλήματα και τα τοπικά πρωταθλήματα. Κάθε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, με την πάροδο του χρόνου κατέληγε να εφαρμόζεται από όλες τις διοργανώσεις αγώνων, μέχρι και την τελευταία “μικρή” διοργάνωση.

Η WTF όμως δεν αρκέστηκε μόνο στις “εμφανείς” αλλαγές των Κανονισμών Αγώνων, σιωπηλά και μεθοδικά έχτισε ένα παγκόσμιο σύστημα βαθμολόγησης αθλητών ώστε να φτάσει να έχει πίνακες Κατάταξης Αθλητών και Αθλητριών χωρισμένους σε Παγκόσμιες και Ολυμπιακές Κατηγορίες Βάρους, ξεχωριστά για άνδρες και ξεχωριστά για γυναίκες. Κάθε αθλητής και αθλήτρια (καθώς και κάθε άλλος παράγοντας αγώνων, όπως διαιτητές, προπονητές, γιατροί, managers, κτλ.) για να συμμετέχουν σε διεθνείς “μεγάλες” διοργανώσεις έπρεπε να έχουν μια παγκόσμια άδεια από την ίδια την WTF (η οποία εκδίδεται είτε κατευθείαν από την WTF είτε μέσω της Εθνικής Ομοσπονδίας).

Έτσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία μπορεί πλέον να τηρεί και να ενημερώνει πίνακες με τους πρώτους αθλητές και αθλήτριες από όλον τον κόσμο καθώς και να διατηρεί λίστες με τα εγκεκριμένα άτομα που μπορούν να συμμετέχουν σε διοργανώσεις αγώνων υπό την αιγίδα της, με κάποια ιδιότητα.

Ενώ μέχρι και την Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012, για να συμμετέχει μια χώρα στο άθλημα του ταεκβοντο θα έπρεπε να κερδίσει την συμμετοχή της με μια έως και τέσσερις θέσεις (2 αθλητές και 2 αθλήτριες σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους) είτε στην παγκόσμια διοργάνωση πρόκρισης, είτε στην αντίστοιχη ηπειρωτική διοργάνωση πρόκρισης, από/για την Ολυμπιάδα του Ριο το 2016 όμως μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο οι αθλητές που βρίσκονται στις πρώτες 6 θέσεις ανά κατηγορία βάρους και φύλο στους πίνακες ολυμπιακής κατάταξης και μετά γίνονται ηπειρωτικές διοργανώσεις αγώνων για να διεκδικηθούν οι υπολειπόμενες θέσεις από όσες χώρες δεν είχαν αθλητές στις πρώτες θέσεις της ολυμπιακής κατάταξης.

Οι βαθμοί κερδίζονται από τους αθλητές/τριες με την συμμετοχή τους (υπάρχουν πόντοι ακόμα και για την 65η θέση) σε βαθμονομημένες διοργανώσεις G1, G2, G4, G8, G12 και G20 που είναι η ίδια η Ολυμπιάδα.

Τόσο η συλλογή βαθμών για τους αθλητές/τριες όσο και η διαδικασία πρόκρισης χωρών και αθλητών/τριων στην Ολυμπιάδα περιγράφονται αναλυτικά στους αντίστοιχους κανονισμούς:

Κανονισμοί της WTF http://www.worldtaekwondofederation.net/rules/
WTF Ranking Bylaw (November 14, 2016, Burnaby, Canada) / Κανονισμοί Παγκόσμιας Κατάταξης http://www.worldtaekwondofederation.net/…/WTF-Ranking-Bylaw…
RANKING / ΚΑΤΑΤΑΞΗ http://www.worldtaekwondofederation.net/ranking/
WTF Standing Procedures for Taekwodno Competition at Olympic Games (Sept. 15, 2015) / Βασικές Διαδικασίες για το Άθλημα του Ταεκβοντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες http://www.worldtaekwondofederation.net/…/WTF-Standing-Proc…

Αυτό που έλειπε από τις βαθμονομημένες διοργανώσεις ήταν τα εθνικά πρωταθλήματα. Οι κεντρικοί αγώνες δηλαδή που διεξάγει κάθε χώρα με την συμμετοχή όλων των αθλητών και αθλητριών της χώρας, για να βγουν οι πρωταθλητές της κάθε χρονιάς και εν πολλοίς για να καθοριστούν και τα μέλη των εθνικών ομάδων, αφού σε πολλές χώρες είναι είτε η μόνη διοργάνωση είτε η βασική διοργάνωση που καθορίζει την συμμετοχή στην εθνική ομάδα για έναν/μια αθλητή/τρια.

Όπως μπορούμε να δούμε από μια περυσινή κατάταξη, υπάρχουν πολλές βαθμονομημένες διοργανώσεις που συμμετέχουν στην παγκόσμια/ολυμπιακή κατάταξη, καμιά τους όμως δεν είναι εθνικό πρωτάθλημα. Δείτε ενδεικτικά μερικές από αυτές τις διοργανώσεις:
WTF Official Ranking Report / Επίσημος Πίνακας Κατάταξης WTF
World Ranking F-46kg December 2016 (Includes Events until end of November) / Παγκόσμια Κατάταξη για την Κατηγορία Γυναικών -46κιλά Δεκέμβριος 2016 (Συμπεριλαμβάνονται Διοργανώσεις Αγώνων μέχρι και τον Νοέμβριο)

25th U.S. Open Taekwondo Championships 2016 (G-2)
2016 Canada Open (G-1)
European Taekwondo Club Championship (G-1)
Turkish Open (G-1)
6th Asian Club Taekwondo Championships (G-1)
4th Fujairah Open Taekwondo Championship 2016 G-2 (G-2)
Slovenia Open (G-1)
3rd Luxor Open 2016 (G-2)
43rd Lotto Dutch Open Taekwondo Championships 2016 (G-1)
MEXICO OPEN TAEKWONDO CHAMPIONSHIPS 2016 (G-1)
2nd Qatar Taekwondo Open 2016 (G-1)
G1 Belgian Open 2016 (G-1)
2016 UKRAINE OPEN CUP G-1 (G-1)
1st WTF President’s Cup-European Region (G-2)
14h SPANISH TAEKWONDO OPEN (G-1)
22nd ASIAN TAEKWONDO CHAMPIONSHIPS (G-4)
GERMAN OPEN 2016 (G-1)
2016 AFRICAN SENIOR CHAMPIONSHIP (G4) (G-4)
ETU European Taekwondo Championships 2016 (G-4)
AUSTRIAN OPEN 2016 (G-1)
2016 Pan-American Senior Taekwondo Championships (G-4)
2016 Pan-American Open International Championships (G-2)
6th International Greece Open Tournament (G-1)
2016 Gyeongju Korea Open (G-2)
Luxembourg Open 2016 (G-1)
9th Costa Rica Open 2016 (G-1)
23rd POLISH OPEN & 19th WARSAW CUP (G-1)
6th International Russian Open (G-2)
2016 Riga Open International Taekwondo Championships (G-1)
15th Galeb Belgrade Trophy – Serbia Open 2016 (G-1)
2016 World Taekwondo President’s Cup – Pan America region (G-2)
22nd ZAGREB – CROATIA OPEN (G-1)
XIIth International Tournament of Paris Ile de France (G-1)

Ήταν λοιπόν αναμενόμενο, κάποια στιγμή, η WTF να κάνει την πρώτη της κίνηση και προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή, να βαθμονομήσει και συμπεριλάβει και τα εθνικά πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι ομοσπονδίες μέλη της στην χώρα τους. Και αυτό το πρώτο βήμα έγινε τις τελευταίες μέρες, όπως μας ενημερώνει η δική μας ομοσπονδία, ΕΛ.Ο.Τ. με επείγουσα ανακοίνωσή της:
“Επείγουσα ανακοίνωση και δικαιολογητικά για έκδοση κάρτας GAL σε διεθνή και ημεδαπά πρωταθλήματα” https://goo.gl/OwCVSu

Βέβαια με αυτή την ανακοίνωση (ρητή οδηγία όπως την αναφέρει η ΕΛ.Ο.Τ.) από την WTF καθίσταται υποχρεωτική μόνο η έκδοση κάρτας GAL για όλους τους εμπλεκόμενους στα “εσωτερικά πρωταθλήματα” (και πλέον για όλα τα διεθνή και όχι μόνο τα βαθμονομημένα) και όχι κάποια συμμετοχή αυτών των εσωτερικών πρωταθλημάτων στην παγκόσμια/ολυμπιακή βαθμολογία κατάταξης των αθλητών/τριων.

Είμαστε σίγουροι όμως πως προς τα εκεί το πάει η WTF. Μάλλον σε 2ο χρόνο και ίσως και με την έκδοση κάποιου ειδικού κανονισμού να βαθμονομήσει και τα εσωτερικά πρωταθλήματα στην παγκόσμια/ολυμπιακή κατάταξη. Και αυτό είναι το λογικό για να πράξει αφού αυτοί οι αγώνες είναι οι πιο βασικοί αγώνες για μια χώρα. Αναμένουμε λοιπόν το πότε και το πώς θα το κάνει αυτό και για ποια εσωτερικά πρωταθλήματα;
Υπάρχει ήδη ένας κανονισμός που αναφέρεται στην διεξαγωγή διοργάνωσης: WTF Event Operations Rules (November 15, 2016, Burnaby, Canada) http://www.worldtaekwondofederation.net/…/WTF-Event-Operati…

Τώρα βεβαία με την υποχρεωτική έκδοση κάρτας GL μπορεί να προκύψουν κάποια θεματάκια για το ποιοι έχουν τα κατάλληλα/απαραίτητα προσόντα να αποκτήσουν μια τέτοια κάρτα;
Και δεν αναφερόμαστε σε αθλητές και αθλήτριες… αλλά αυτά θα τα πούμε μια άλλη φορά, ίσως σε κάποιο σχετικό άρθρο που μπορεί να ετοιμάσουμε…

Βλ. επίσης:
WTF Global Licence for Athletes and Officials / Κανονισμοί της WTF για την Παγκόσμια Άδεια Αθλητών/τριών και Παραγόντων
Guidelines and Interpretations / Οδηγίες και Επεξηγήσεις
Effective as of September 1, 2015 / Σε ισχύ από 1 Σεπτεμβρίου 2016
http://taekvondo.lv/…/WTF-Global-Licence-Guidelines-and-Int…

WORLD TAEKWONDO FEDERATION
GLOBAL MEMBERSHIP SYSTEM BYLAWS / Κανονισμοί Παγκόσμιου Συστήματος Μελών της WTF
In effect as of September 1st, 2016 / Σε ισχύ από 1 Σεπτεμβρίου 2016
http://www.worldtaekwondofederation.net/…/WTF-Global-Member…

 

 


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter