Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Μετά τη γιόγκα, η εκκλησία φαίνεται πως βρήκε τη νέα «μάγισσά» της στο πρόσωπο των πολεμικών τεχνών. Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, με αφορμή την έγκριση που έδωσε το υπουργείο Παιδείας να ασκείται στα δημοτικά σχολεία το ζίου – ζίτσου, καλεί το «ορθόδοξο πλήρωμά» της, να μην ασκεί τις πολεμικές τέχνες καθώς αυτές, «μεταμορφώνουν ριζικά την ίδια την ύπαρξη του ασκουμένου».

Με σημερινή της μακροσκελή ανακοίνωση – και μάλιστα με παραπομπές σε βιβλιογραφία! -, η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας θέλει να «κάψει στην πυρά» τις πολεμικές τέχνες, καθώς σύμφωνα με την ίδια, αποτελούν στη ρίζα τους «μέρος ενός συνολικού συστήματος εκπαίδευσης, το οποίο έχει ως απώτερο σκοπό τη ριζική μεταμόρφωση της ίδιας της ύπαρξης του ασκούμενου».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, επικαλούμενη καθηγητή Φυσικής Αγωγής σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, «οι Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες αποτελούν οχήματα για πνευματική εκπαίδευση και φώτιση και το πνεύμα και τα πιστεύω παραμένουν κατά βάση τα ίδια, ανεξάρτητα από το είδος της πολεμικής τέχνης».

Στα «δυνατά» αντεπιχειρήματα για τη μη εισαγωγή των πολεμικών τεχνών στα σχολεία (όπως πιστεύει τουλάχιστον η Ιερά Μονή Γλυφάδης), συμπεριλαμβάνεται το εξής βαθυστόχαστο:

– Πώς μπορεί ένας ορθόδοξος μαθητής που δεν επιθυμεί να έχει επαφή με βουδιστικές πρακτικές να ασκείται στο Ζίου – ζίτσου στο χώρο του σχολείου όταν η Ελληνική Ομοσπονδία της πολεμικής τέχνης, «διατηρεί τις παραδόσεις και τα πιστεύω που πρεσβεύει η πολεμική τέχνη»;.

Στο «ισχυρό» επιχείρημά της αυτό, η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας επιφυλάσσεται μάλιστα, καθώς χρησιμοποιεί τη φράση «αν ισχύει».

Με απλά λόγια, αυτό που λέει στην ουσία η εκκλησία, είναι πως όποιος προπονείται στο ζίου – ζίτσου «κινδυνεύει» να εγκαταλείψει την ορθόδοξη πίστη και να «προσηλυτιστεί» στις ανατολίτικες θρησκείες, αν ισχύουν τα όσα γράφει για την πολεμική τέχνη η Ελληνική Ομοσπονδία Ζίου ζίτσου.

Η Μητρόπολη Γλυφάδας, δεν μένει όμως σε αυτό. Βγάζει «πόρισμα» ότι οι «πολεμικές τέχνες δεν είναι απλές ασκήσεις εκγύμνασης, αλλά συστήματα που έχουν φιλοσοφικο-θρησκευτικό προσανατολισμό».

Εν μέρει, αυτό ισχύει, καθώς η πλειοψηφία των πολεμικών τεχνών διαθέτει θρησκευτικό υπόβαθρο. Στην Ελλάδα όμως, το συγκεκριμένο δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Χιλιάδες παιδιά εξασκούνται καθημερινά στις πολεμικές τέχνες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει να φεύγουν λεωφορεία ή καράβια γεμάτα από αθλητές για την Ανατολή ώστε να «αγκαλιάσουν» τις θρησκείες που «κρύβονται» πίσω από αυτές. Ούτε έχουμε γίνει μάρτυρες σε προσπάθειες «προσηλυτισμού» των παιδιών σε άλλη θρησκεία.

Στην Ελλάδα, παιδιά και γονείς επιλέγουν τις πολεμικές τέχνες ξεκάθαρα ως έναν τρόπο εκγύμνασης και ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

Αυτές, όπως διδάσκονται από τους έλληνες δάσκαλους, δεν προάγουν άλλες θρησκείες, αλλά διάφορες αρετές που θωρακίζουν τον χαρακτήρα ενός παιδιού, όπως ο αυτοέλεγχος, η αυτοεκτίμηση και φυσικά ο σεβασμός.

Τα περί μεταφυσικά και το ότι «ο ειδικός στις πολεμικές τέχνες είναι ικανός να τιθασεύει την συμπαντική ενέργεια τσι και να την στερεί ή να αδειάζει τον αντίπαλό του από αυτήν», που επικαλείται η εκκλησία, μάλλον την εκθέτει περισσότερο απ΄ ότι προβάλει τις «ανησυχίες» της.

Η Μητρόπολη τονίζει πως οι πολεμικές τέχνες δεν προβάλουν την «αγάπη». Από την άλλη όμως, μερίδα του θρησκευτικού κόσμου γράφει ρατσιστικούς οχετούς κατά της ομοφυλοφιλίας. Πώς λοιπόν οι πολεμικές τέχνες δεν προβάλουν την αγάπη, αλλά το «αγαπάτε αλλήλους όχι όμως ομοφυλοφίλους» το κάνει;

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον εκκλησιαστικό κόσμο, που μέσα από την ανακοίνωση της Μητρόπολης Γλυφάδας εκθέτει τα πορίσματα «Πανορθόδοξης Συνδιασκέψεως», σύμφωνα με τα οποία «εξευρωπαϊσμένες μορφές των ανατολικών θρησκειών και των πρακτικών τους […] γίνονται δεκτές σαν πρακτικές υγείας και ευεξίας από τους αγνοούντες την αλήθεια».

Ας βγάλουμε λοιπόν τελείως από τα σχολεία την άθληση, αφού το ποδόσφαιρο προάγει τη βία, το μπάσκετ τον ανταγωνισμό και όλο και κάτι άλλο θα βρούμε για τα άλλα αθλήματα.

Ν.Σ


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Πηγή: koutipandoras.gr

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter