Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για το χώρο του τεχνικού ταεκβοντό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αφορμή τη διάκρισή της στο 9ο Open Πούμσε της Ουγγαρίας στα μέσα Σεπτεμβρίου έκανε το TkdMag.gr με τη «χρυσή» Χριστίνα Μαυρίκου. Η δασκάλα του Α.Σ Ενάρετου Πολεμιστή Meijin, μας μίλησε για τη σπουδαία εμπειρία που έζησε στους αγώνες, τη ραγδαία άνοδο και εξέλιξη των Poomsae σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για το τεχνικό ταεκβοντό στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Νίκο Σπυρόπουλο


Συγχαρητήρια Χριστίνα για τη σπουδαία διάκριση στο 9ο Open Poomsae της Ουγγαρίας. Για την ακρίβεια τη διπλή διάκριση. Κατάφερες μ’ ένα πολύ ωραίο Freestyle Poomsae να πάρεις το χρυσό μετάλλιο ενώ στην κατηγορία σου κατέκτησες το χάλκινο μετάλλιο.

Σε ευχαριστώ πολύ. Ναι ήταν μια πάρα πολύ ωραία διοργάνωση αλλά εξίσου δύσκολη. Το επίπεδο των αθλητών ήταν, όπως πάντα άλλωστε είναι σε αυτά τα Open, πολύ ανεβασμένο. Οι αθλητές και οι αθλήτριες τα έδωσαν όλα.

Κατάφερες όμως να πάρεις χρυσό μετάλλιο στο Freestyle.

Δούλεψα και δουλέψαμε πάρα πολύ σε αυτή τη σύνθεση, τη χορογραφία. Καταφέραμε να βγάλουμε ένα Freestyle Poomsae πάνω στις δυνατότητες και ικανότητές μου και να το δέσουμε όλο αυτό με μια μουσική μονταρισμένη σε κάθε κίνηση. Είχε πολλή δουλειά και αυτό φάνηκε και από τα σχόλια που έλαβα από τους συναθλητές αλλά και γενικότερα τους αθλητές και προπονητές στο Open.

9-open-poomsae-ouggarias-2016b-2

Δεν ήταν όμως εύκολη υπόθεση και η τρίτη θέση στην κανονική κατηγορία.

Σαφώς. Υπήρχαν πάρα πολλές καλές αθλήτριες οι οποίες αργότερα θα έπαιζαν και στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πούμσε στη Λίμα. Ήταν και ένα από τα τελευταία τεστ για αυτές πριν τη σπουδαιότερη διοργάνωση στα Πούμσε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιας και αναφέρθηκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ποια η γνώμη σου για τη διοργάνωση; Την παρακολούθησες καθόλου; Τους περισσότερους αθλητές και αθλήτριες τις ξέρεις και όπως μου έχεις πει είστε και φίλοι.

Ναι με αρκετούς αθλητές είμαστε φίλοι. Τη μια αγωνιζόμαστε μαζί και την άλλη τους βλέπω στο Παγκόσμιο να παλεύουν για ένα μετάλλιο. Απ’ όσα είδα και παρακολούθησα ήταν κορυφαίο πρωτάθλημα. Τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και από μεριάς επιπέδου. Συγκλονιστικές προσπάθειες και εξαιρετική τεχνική από όλους τους αθλητές. Μάλιστα, βγήκαν και νέα ταλέντα. Σε κάποιες κατηγορίες βέβαια, όπως σε αυτήν τη Yilmaz, με την οποία είμαστε καλές φίλες, μέτρησε πάρα πολύ η εμπειρία.

Δίνεις όπως βλέπω ιδιαίτερη βάση στη λέξη φιλία όταν μου μιλάς για τους ξένους αθλητές.

Ξέρεις είναι όμορφο συναίσθημα το να είσαι φίλος και να μοιράζεσαι την αγάπη σου για το Πούμσε και γενικά για το Ταεκβοντό με αθλητές οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή του Παγκόσμιου Πούμσε. Το Πούμσε είναι το λουλούδι του Ταεκβοντό. Είναι το κόσμημα. Οι εμπειρίες που αποκτάς, οι φιλίες που χτίζεις το καθιστούν κάτι το διαφορετικό στο χώρο του Ταεκβοντό. Είναι τρομερό το να σου δίνει μια συμβουλή ο αθλητής με τον οποίο παίζεις στην ίδια κατηγορία και παλεύετε και οι δυο για ένα μετάλλιο. Σου λέει έκανες εκεί λάθος, πρόσεχε τα βήματά σου, δες τον άξονά σου, δούλεψε στο γιοπ τσάκι κτλπ. Όλα αυτά ενώ ουσιαστικά αυτός είναι αντίπαλός σου. Μάλιστα, μου έχει τύχει να μου δώσουν συμβουλές και μεγάλοι δάσκαλοι στο χώρο οι οποίοι και αυτοί αγωνίζονται. Σε βλέπουν στο τατάμι, σε προσέχουν και θέλουν να σε κάνουν καλύτερο. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουν το Πούμσε το λουλούδι του Ταεκβοντό.

mavrikou-xristina-interview-poomsae-1

Η Χριστίνα Μαυρίκου και ο Γιώργος Μαυρίκος με τον ασημένιο παγκόσμιο πρωταθλητή και έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως αθλητές στα Πούμσε, Philippe Montosi

Θα μπορούσε όμως Χριστίνα να ρωτήσει κάποιος τώρα το εξής: Μα καλά, αυτός θέλει να πάρει μετάλλιο και βοηθά τον αντίπαλό του; Γιατί; Δεν θέλει να βγει πρώτος;

Σαφώς και θέλει να βγει πρώτος και να πάρει το χρυσό. Αλλά την ίδια στιγμή θέλει να βελτιωθείς και εσύ εάν δει κάτι στο οποίο μπορεί να σου δώσει μια συμβουλή. Θέλει να νικήσει αλλά να το αξίζει. Να νικήσει τον καλύτερο ώστε αυτός ταυτόχρονα να γίνει το νούμερο 1. Δεν υπάρχει αυτή η σκληρή κόντρα στο Πούμσε μεταξύ των αθλητών. Όσα έχω βιώσει από τις διεθνείς διοργανώσεις είναι τρομερά. Αν η ίδια θεωρείς για παράδειγμα πως ένας διαιτητής σε αδίκησε, μπορείς να του απευθυνθείς. Να τον ρωτήσεις τι έκανες λάθος και εκείνος να μη σε λοιδορήσει ή να σε κοιτάξει περίεργα, όπως γινόταν και γίνεται κάποιες φορές ακόμα στην Ελλάδα. Όταν μπορέσει θα βρει το χρόνο και θα σου εξηγήσει πολύ ευγενικά τι έκανες λάθος. Θα δείτε μαζί το βίντεο. Εάν όντως εκείνος έχει κάνει το λάθος, θα σου ζητήσει συγγνώμη και θα διορθωθεί. Όλα γίνονται μέσα στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας. Ο διαιτητής δεν θέλει να βγάλει το «δικό» του πρώτο ας πούμε. Θέλει να βελτιωθεί το συνολικό επίπεδο της διοργάνωσης. Αγώνα με τον αγώνα όλοι οι αθλητές να γίνονται καλύτεροι. Αυτή δεν είναι κιόλας η ουσία;

Εννοείται. Εδώ βέβαια νομίζω πως την ουσία αυτή δύσκολα την πετυχαίνουμε.

Κοίταξε. Το αγωνιστικό Πούμσε στην Ελλάδα κακά τα ψέματα αφέθηκε. Εγκαταλείφθηκε εάν θέλεις. Μιλάω από πλευράς επίσημων διοργανώσεων. Πανελληνίων πρωταθλημάτων. Δεν ξέρω το λόγο γιατί έγινε αυτό. Όμως πρέπει να δούμε πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Ας αφήσουμε το παρελθόν και ας κοιτάξουμε το μέλλον επιτέλους. Τι θα κάνουμε για να φέρουμε τη χαμένη του αίγλη πίσω. Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει από Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά. Ξέρεις μου είπαν οι συναθλήτριές μου στο Open όταν χαιρετιόμασταν, πως ανυπομονούσαν να δουν την ελληνική αποστολή στη Λίμα. Όταν τους είπα ότι δεν θα υπάρχει αποστολή σάστισαν. Μου είπαν πώς γίνεται αυτό, με τόσα ταλέντα; Δεν μπορεί λοιπόν η χώρα μας με τόσα ταλέντα στο Πούμσε να μην έχει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Είναι δύναμη η χώρα μας στα Πούμσε. Υπάρχουν σχολές που έχουν αφοσιωθεί στα Πούμσε τόσο πολύ όσο έχουν κάνει και για το αγωνιστικό. Παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά. Προσέχουν τις αλλαγές. Μαθαίνουν. Βγαίνουν έξω σε σεμινάρια και σε αγώνες με δικά τους έξοδα. Προσπαθούν να κρατήσουν ένα Α επίπεδο στα Πούμσε.

Πιστεύεις θα γίνει Πανελλήνιο μέσα στο 2017;

Μακάρι. Το εύχομαι πραγματικά. Γιατί όπως σου είπα είναι κρίμα να χάνονται ταλέντα.

Σ΄ευχαριστώ πολύ Χριστίνα για την κουβέντα. Ελπίζω και εγώ να δούμε ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πούμσε το 2017. Άλλωστε εδώ στο TkdMag.gr, όπως ξέρεις, αγαπάμε τα Πούμσε και προσπαθούμε δημοσιογραφικά και με το βήμα που έχουμε να συμβάλλουμε στο να πραγματοποιηθεί επιτέλους ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Εγώ σε ευχαριστώ για τη συζήτηση Νίκο. Καλή δύναμη.


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter