Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Αν και είχα πει αρχικά πως δεν θα έγραφα κάτι για τα Πούμσε και την περιθωριοποίησή τους στο ελληνικό ταεκβοντό, μια φωτογραφία που είδα τυχαία στο Facebook με «ανάγκασε» να γράψω δυο, τρία πράγματα. Κυρίως σκέψεις και ανησυχίες που αντικατοπτρίζουν αυτές προπονητών και αθλητών που αγαπούσαν, αγαπούν και θα αγαπούν αυτό το κομμάτι του Ταεκβοντό.

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πούμσε διεξήχθη στη Λίμα στο Περού και πραγματικά είχε τα πάντα. Σασπένς, τρομερούς αθλητές και αθλήτριες, ζευγάρια με εξαιρετική παρουσία, master που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό με τα γιοπ τσάκι τους και πολλά άλλα.

Γενικά, ήταν ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα, τόσο από πλευράς αγωνιστικού επιπέδου όσο και από πλευράς διοργάνωσης. Θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι άλλωστε, εάν έτυχε να παρακολουθήσετε τα διάφορα βιντεάκια που «κυκλοφορούν». Κορέα, Τουρκία, ΗΠΑ και Κίνα αποτέλεσαν τις «υπερδυνάμεις» του πρωταθλήματος ενώ στην κορυφή, όσον αφορά τη συνολική παρουσία των εθνικών ομάδων των χωρών, βρέθηκαν η Κινεζική Ταϊπέι, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Ιράν, η Αυστραλία και το Μεξικό.

Τα αποτελέσματα όμως της γενικής κατάταξης δεν σημαίνουν ταυτόχρονα πως οι υπόλοιπες χώρες δεν διαθέτουν υψηλό επίπεδο στα Πούμσε. Μεταξύ άλλων, Γαλλία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και αρκετές ακόμη χώρες, διαθέτουν εξαιρετικές ομάδες.

Μεγάλη απούσα όμως η Ελλάδα. Μεγάλοι χαμένοι οι αθλητές μας. Σε ακόμη ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πούμσε δεν κατεβάσαμε εθνική ομάδα. Πώς να κατεβάσουμε άλλωστε αφού εδώ και χρόνια δεν διοργανώνεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πούμσε. Όπως ήδη γνωρίζετε, καλύτερα και από εμένα πιθανώς, η τελευταία χρονιά που μπήκε στο καλεντάρι της ΕΛΟΤ ένα Πανελλήνιο Πούμσε ήταν το 2014. Άσχετο βέβαια αν έχει να διοργανωθεί ένα από το 2006 (αν δεν με απατά η μνήμη μου). Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που οδηγούν την ΕΛΟΤ να μη διοργανώνει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πούμσε; Γιατί η Ελλάδα έχει «εγκαταλείψει» τα Πούμσε;

Άλλοι λένε πως δεν υπήρχε συμμετοχή, κάτι το οποίο εν μέρει ίσχυε για μια περίοδο. Άλλοι πάλι, τα ρίχνουν στην κάκιστη και «στοχευμένη» διαιτησία. Εν μέρει και αυτό ίσχυε. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Η περιθωριοποίηση των Πούμσε και των αθλητών μας, μας έχει οδηγήσει πλέον να… τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Μηδέν παρουσία σε επίσημους διεθνείς αγώνες, μηδέν παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη αυτού του κομματιού του ταεκβοντό. Ό,τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο προέρχεται αποκλειστικά από πρωτοβουλίες κάποιων συλλόγων και αθλητών, χωρίς τη βοήθεια ή την υποστήριξη της Ομοσπονδίας.

Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, να αναφέρουμε πως το 2015 έγιναν πολύ μικρά βήματα για την αναζωπύρωση των Πούμσε από πλευράς ΕΤΑΝΕ (βλ. κλιμάκιο και Kim&Liu) και ΕΛΟΤ [βλ. Διεθνές Σεμινάριο Πούμσε, διασυλλογικό πρωτάθλημα (αν και δεν έγινε μόνο του αλλά μαζί με αγωνιστικό), σεμινάρια Διαιτησίας Πούμσε]. Η ΕΤΑΒΕ από την άλλη μεριά, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κρατήσει επαφή με τα Πούμσε, διοργανώνοντας αγώνες. Φτάνουν όμως αυτά;

Ποιος φταίει;

ΕΛΟΤ και ΕΤΑΝΕ αναφέρουν πως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για τη διοργάνωση Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Πούμσε είναι η μικρή συμμετοχή. Τί κάνουν με αυτόν τον τρόπο; Ουσιαστικά προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες και τα βάρη στους συλλόγους, προδιαθέτοντάς τους και προεξοφλώντας πως το πρωτάθλημα δεν θα έχει απήχηση, γι΄αυτό δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το διοργανώσουν. Παράγοντες της ΕΛΟΤ έχουν αναφέρει στο παρελθόν πως ακόμα και να προκηρύξουν Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, οι σύλλογοι δεν πρόκειται να δηλώσουν συμμετοχή. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταστρέφεται μια διοργάνωση πριν καν προκηρυχθεί;

Τόσο στο Διεθνές Σεμινάριο με τον Ky-Tu-Dang και τους αγώνες, όσο και στο διασυλλογικό, η συμμετοχή ήταν άκρως ικανοποιητική. Τουλάχιστον για αρχή. Άρα το επιχείρημα της συμμετοχής καταρρίπτεται. Όσες περισσότερες διοργανώνεις γίνονται (σωστά) τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των συμμετοχών.

Ένας άλλος λόγος που προβάλλεται ως ανασταλτικός παράγοντας είναι οικονομικής φύσεως. Τα λειτουργικά έξοδα μιας πανελλήνιας διοργάνωσης. Το ποσό αυτό, θα μπορούσε, αν όχι όλο αλλά ένα μεγάλο μέρος, να καλυφτεί από τις συμμετοχές. Στο αγωνιστικό για παράδειγμα το παράβολο συμμετοχής ανά άτομο ανέρχεται στα 50€. Εάν έχουμε 150 συμμετοχές, όπως είχαμε περίπου στο διασυλλογικό του Μαρτίου, τότε το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα αγγίξει τα 7.500 ευρώ. Άλλωστε, η ΕΛΟΤ εάν θέλει, μπορεί να εξοικονομήσει κάτι χιλιάρικα από άλλες δαπάνες και να τα “βάλει” στη διοργάνωση. Επομένως, και το οικονομικό μπορεί να καταρριφθεί.

«Πριν από πολλά χρόνια το είχα υποσχεθεί εγώ ο ίδιος σε μεμονωμένους προπονητές οι οποίοι με είχαν ρωτήσει. Δεν γίνονται όλα μαζί. Πάμε σκαλί – σκαλί», δήλωνε στο 1ο Διεθνές Σεμινάριο με τον Ky-Tu-Dang ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΕ, Μάκης Καρανταγλής. Το Μάρτιο στο διασυλλογικό αγωνιστικό και τεχνικό πρωτάθλημα δήλωνε: «Το επίπεδο έχει ανέβει αρκετά. Μέλημά μας είναι να γίνει και ένα ξεχωριστό διασυλλογικό πρωτάθλημα Πούμσε». Το 2016 τελειώνει και στο αγωνιστικό καλεντάρι δεν υπάρχει πουθενά Διασυλλογικό Πούμσε. Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος ο οποίος κρατά πίσω την ΕΛΟΤ από τη διοργάνωση εδώ και μια δεκαετία πλέον, Πανελληνίου πρωταθλήματος Πούμσε;

Δεν θέλει λογική για να αντιληφθεί κανείς (σ.σ το έλεγε και ο Ky-Tu-Dang) πώς αν δεν υπάρχουν επίσημοι αγώνες τότε σταδιακά ένα άθλημα, στην προκειμένη περίπτωση το αγωνιστικό Πούμσε, θα φθείρεται. Οι συμμετοχές σε τυχόν σεμινάρια θα μειώνονται και ο αθλητής που χύνει ιδρώτα καθημερινά κάποτε θα τα παρατήσει γιατί πολύ απλά δεν θα έχει κάπου να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Ας ελπίσουμε όλοι πως το 2017 θα είναι η χρονιά που τα Πούμσε θα επιστρέψουν δυναμικά στο ελληνικό Ταεκβοντό. Αν όχι, τότε η ΕΛΟΤ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της, να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον αθλητών, προπονητών και γονέων και να εξηγήσει επιτέλους γιατί επιτρέπει να χάνονται ταλέντα που θα μπορούσαν να φέρουν διεθνείς διακρίσεις αλλά και να ανεβάσουν το εθνικό μας επίπεδο στα Πούμσε.

Υ.Γ: Ορίστε η φωτογραφία που είδα. Η εθνική ομάδα της Δανίας, με προπονητή το μεγάλο Ky-Tu-Dang και τα χαμόγελα όλων. Γιατί να μην είχαμε μια τέτοια και εμείς ως Ελλάδα;

poomsae-laer


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


 

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter