Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Άκυρες με απόφαση ΣτΕ φέρεται να έχουν κριθεί οι εκλογές της ΕΟΕ. Από την πλευρά της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει άγνοια για μια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του sport-fm.gr, το ΣτΕ φέρεται να αποδέχθηκε την ένσταση κατά της εκλογής του Σπύρου Καπράλου που είχε καταθέσει η πλευρά του Ισίδωρου Κούβελου με αποτέλεσμα να κρίνει άκυρες τις εκλογές που έγιναν στην ΕΟΕ το Φεβρουάριο.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία δήλωσε άγνοια για μια τέτοια απόφαση. Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν έχει λάβει καμία επίσημη απόφαση από το ΣτΕ περί ακυρότητας των εκλογών και επανάληψή τους.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ με δηλώσεις του στο gazzeta.gr δήλωσε άγνοια για τις εξελίξεις αυτές. Κύκλοι της ΕΟΕ χαρακτηρίζουν ως φήμες από την πλευρά Κούβελου τα περί ακυρότητας των εκλογών.

Περισσότερα σε λίγο…

Τι συνέβη στις εκλογές του Φεβρουαρίου

Οι εκλογές στην  Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τον νέο πρόεδρο διεξήχθησαν άκρως επεισοδιακά τον περασμένο Φεβρουάριο. Για την ακρίβεια, όπως έγραψε το koutipandoras.gr κάτω από έντονες και πολλές παρασκηνιακές διεργασίες, κινήσεις και στρατηγικές που διήρκεσαν για μήνες, διεξήχθησαν τελικώς οι εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τον νέο πρόεδρο.

Στη μάχη αυτή, νικητής αναδείχτηκε ο Σπύρος Καπράλος έναντι του Ισίδωρου Κούβελου. Μάλιστα, η επανεκλογή του Καπράλου στο προεδρείο της ΕΟΕ έγινε πανηγυρικά με 14 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Πώς έγινε αυτό; Το «στρατόπεδο» του Κούβελου δεν έδωσε το παρών στις εκλογές. Έτσι, 14 μόνο εκπρόσωποι Ομοσπονδιών εκ των 25 συνολικά συνέθεσαν την Ολομέλεια της ΕΟΕ που ανέδειξε το Προεδρείο.

Να σημειωθεί πως ακόμη δυο ομοσπονδίες, αυτή του Καράτε (ΕΛΟΚ) και της Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) διεκδικούσαν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της ΕΟΕ, καθώς κατά τη διάρκεια της 129ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Ρίο ντε Τζανέιρο (04/08/2016) αποφασίστηκε ομόφωνα ότι και τα δυο αθλήματα εντάσσονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

Τελικώς δεν δόθηκε το “πράσινο φως” για να ψηφίσουν.

Η επεισοδιακή ημέρα

Το παιχνίδι που παιζόταν ανάμεσα στα δυο «στρατόπεδα» των υποψηφίων για την Προεδρία της ΕΟΕ κορυφώθηκε τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου), ημέρα δηλαδή διεξαγωγής των εκλογών.

Το πρωί λοιπόν της Δευτέρας, οι εκλογές, όπως έγραφαν αρκετά sites, ήταν στον… αέρα. Αιτία η εισαγωγή στο Ωνάσειο νοσοκομείο του ενός εκ των δυο διεκδικητών της Προεδρίας, του Ισίδωρου Κούβελου.

Ο Λάμπης Νικολάου, πρώην “Αθάνατος” της ΔΟΕ ως πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε κατά την άφιξή του πως η διαδικασία των εκλογών πήγαινε προς αναβολή. Αυτό μάλιστα γράφτηκε και σε αρκετά ρεπορτάζ ιστοσελίδων τα οποία μιλούσαν ξεκάθαρα για αναβολή των εκλογών.

Εν συνεχεία όμως, τα μέλη των αθλητικών ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν κανονικά να δώσουν το παρών (στις 5 το απόγευμα) στην ΕΟΕ καθώς οι εκλογές θα διεξάγονταν κανονικά.

Ο Λάμπης Νικολάου αποχώρησε και πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής ορίστηκε ο Παύλος Κανελλάκης.

Όπως έγραψε το gazzeta.gr, o Γιάννης Σγουρός αποχώρησε διαφωνώντας, θεωρώντας πως από τη στιγμή που το καταστατικό προβλέπει εκλογές στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, μπορούν να αναβληθούν και να γίνουν μια από τις προσεχείς ημέρες, ώστε να δώσει το «παρών» και ο Ισίδωρος Κούβελος.

Οι εκλογές τελικά διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά αφού ουσιαστικά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της ΕΟΕ, για να προχωρήσει η εκλογή διαδικασία χρειάζεται η απαρτία του 50+1% των μελών.

Αυτή υπήρχε, καθώς έμειναν 14 μέλη εκ των 25 συνολικά μελών με δικαίωμα ψήφου. Η διαδικασία τελικά ολοκληρώθηκε κανονικά με την άκρως πανηγυρική επανεκλογή Καπράλου με 14 ψήφους υπέρ έναντι 0 του Κούβελου. Τυπικά λοιπόν, τουλάχιστον στα πρακτικά γράφτηκε ως ομοφωνία εκλογής Καπράλου. Η ομοφωνία προήλθε προφανώς, αφού έλειπε η πλευρά Κούβελου.

Αναλυτικά, η νέα σύνθεση με θητεία για την προσεχή τετραετία 2017 – 2020 έχει ως εξής:

Πρόεδρος ΕΟΕ: Σπύρος Καπράλος

Α’ Αντιπρόεδρος: Παύλος Κανελλάκης

Β’ Αντιπρόεδρος: Βασίλης Κατσώρας

Γενικός Γραμματέας: Μανώλης Κολυμπάδης

Ταμίας: Αντώνης Νικολόπουλος

Εκτελεστική Επιτροπή: Αριστείδης Αδαμόπουλος, Πολυξένη Αργειτάκη, Ιάκωβος Φιλιππούσης

Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας: Μιχάλης Φυσετζίδης

Πρόεδρος Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος: Μανώλης Κατσιαδάκης

Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας: Γιάννης Καρράς

Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας: Αθανάσιος Βασιλειάδης

 

Καπράλος: Λυπάμαι που συνάδελφοι δεν πήραν μέρος στις εκλογές

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την εκλογική του νίκη, ο Καπράλος τόνισε πως λυπάται για την απουσία από τη διαδικασία συναδέλφων του επισημαίνοντας πως θα πρέπει για το καλό του αθλητισμού να προχωρήσουν ενωμένοι.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και με εκλέξατε Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τρίτη φορά. Δεν είναι προσωπική νίκη του Σπύρου Καπράλου, είναι νίκη του ελληνικού αθλητισμού, νίκη των αθλητών μας, που σε δύσκολες εποχές δίνουν τον δικό τους σκληρό αγώνα και πρωταγωνίστησαν το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Λυπάμαι που σήμερα έλειπαν ορισμένοι συνάδελφοι και δεν πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, αλλά να ξέρουν, όπως πρέπει να ξέρει και όλος ο αθλητικός κόσμος, ότι θα προχωρήσουμε ενωμένοι για το καλό όλων και να κάνουμε αυτό που πρέπει για να βοηθήσουμε τον αθλητισμό», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Η απαρτία που υπήρχε σήμερα στην ΕΟΕ, έδωσε στην Ολομέλεια το δικαίωμα να προχωρήσει στις εκλογές βάσει των κανονισμών και η πλειοψηφία που υπήρχε με 14 ψήφους σε 25 μέλη, με εξέλεξε Πρόεδρο».

«Λυπήθηκα πάρα πολύ για όσα έγιναν στον ελληνικό αθλητισμό μέσω των δικαστηρίων, όταν Ομοσπονδίες που μας έχουν χαρίσει μετάλλια και μεγάλες επιτυχίες αποβλήθηκαν από την εκλογική διαδικασία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα 4-5 Ομοσπονδίες βρέθηκαν στα δικαστήρια για λόγους που για μένα είναι ανεξήγητοι. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά πέρασαν πια και θα πορευθούμε για το καλό του ελληνικού αθλητισμού», κατέληξε.

Τα «στρατόπεδα», οι έλεγχοι και οι δικαστικές διαμάχες

Ο «πόλεμος» για την Προεδρία της ΕΟΕ διεξαγόταν εδώ και καιρό. Άλλωστε μέσω αυτής κρινόταν και το ποιος θα ήταν ο επόμενος Έλληνας «Αθάνατος» στη ΔΟΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως γράφει και σε ρεπορτάζ του το Documento στήριξε με ζέση την υποψηφιότητα Καπράλου. Μαζί τους και οι… «Καραμανλικοί» και ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Από την άλλη μεριά, στο «στρατόπεδο» Κούβελου, πρώην προέδρου της ΔΟΑ, τάχθηκαν «Μητσοτατικοί», παλιό ΠΑΣΟΚ, Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης.

Όμως εδώ και αρκετό καιρό στον Αθλητισμό τρέχουν Έλεγχοι για παρατυπίες και παρανομίες σε ομοσπονδίες. Την ίδια στιγμή υπήρξαν και διάφορες δικαστικές διαμάχες σχετικά με το εάν είναι νόμιμη η όχι η εκπροσώπηση των ομοσπονδιών στην ΕΟΕ μέσω κάποιων συγκεκριμένων ατόμων.

Ποδηλασία

Μια από αυτές ήταν η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας της Ποδηλασίας στην ΕΟΕ. Ως τακτικός εκπρόσωπος λοιπόν της ΕΟΠ προτάθηκε ο Ιάκωβος Φιλιππούσης, Διευθυντής του Γραφείου του πρώην υπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2016, επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή, είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία φάκελος με ελέγχους και συμπεράσματα «μη ευχάριστα» για την ΕΟΠ.

Μαζί με τον φάκελο της ΕΟΠ είχαν διαβιβαστεί τον Ιούνιο στην Εισαγγελία άλλοι δυο φάκελοι. Αυτοί των Ομοσπονδίων του πάντμιντον και του τένις. Μάλιστα, στην Ομοσπονδία Τένις ανεκλήθη τον Αύγουστο του 2016 η κρατική επιχορήγηση για το 2016. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, των παραπάνω ομοσπονδιών ακολούθησε αυτή του Τριάθλου. Για την Ομοσπονδία Τριάθλου και τη σχέση της με το Καράτε αλλά και με άλλες Ομοσπονδίες μέσω Γερόλυμπου έχει αναφερθεί σε ρεπορτάζ του το HOTDOC (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).

Επιστρέφοντας στην Ομοσπονδία Ποδηλασίας τώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΕΟΠ στην ΕΟΕ και πρώην πρόεδρός της, Θανάσης Τερζής είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ιάκωβου Φιλιππούση, τακτικό μέλος της ΕΟΠ στην ΕΟΕ. Η απόφαση της απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων εκδικάστηκε τελευταία στιγμή, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Το ζήτημα που είχε προκύψει με την υποψηφιότητα Φιλιππούση στην Ολομέλεια της ΕΟΕ ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, αφορούσε στο ότι ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Σταύρου Κοντονή αμείβεται από την τωρινή του ενασχόληση με τον αθλητισμό. Σύμφωνα με το Νόμο 2725/99 – Αρθρο 5,2: «Ως μέλη της ΕΟΕ δεν μπορούν να εκλεγούν πρόσωπα που εμπορεύονται αθλητικά είδη και όργανα ή αντλούν οικονομικά οφέλη από τον αθλητισμό…». Η απόφαση του Δικαστηρίου απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι ο κ. Φιλιππούσης έδωσε κανονικά το παρών και εξελέγη μάλιστα στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Τζούντο

Ιδιαίτερη «κινητικότητα» παρουσιάστηκε και στην Ομοσπονδία Τζούντο η οποία τελικώς δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία καθώς η Γενική Συνέλευσή της κρίθηκε παράτυπη. Τον Ιανουάριο είχε διοριστεί προσωρινή διοίκηση με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της, Βαγγέλη Σουφλέρη. Ο τελευταίος εκλεγμένος πρόεδρος της Ελ. Ομ. Τζούντο, Γιάννης Καφενταράκης κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της προσωρινής διοίκησης, τα οποία απέρριψε το δικαστήριο.

Ο Καφενταράκης σε δήλωσή του τόνισε πως το «Ελληνικό Τζούντο και η Ομοσπονδία του βρέθηκαν στα διασταυρούμενα πυρά της προεκλογικής διαμάχης για την Προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής». Μάλιστα, εξαπολύει πυρά κατά του νυν προέδρου της προσωρινής διοίκησης, κ. Σουφλέρη, λέγοντας: «Παρέλαβα ως Πρόεδρος την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, το 2012 βουτηγμένη στα χρέη της κακοδιαχείρησης του προκατόχου μου, (δηλαδή του σημερινού διορισμένου προσωρινού Προέδρου της Ομοσπονδίας), ύψους 690.000 Ευρώ, με ποσά οφειλόμενα και από δεκαετίας». Για το ζήτημα της απόλυσης του Ομοσπονδιακού προπονητή, Νίκου Ηλιάδη είχε πάρει θέση και ο χρυσός ολυμπιονίκης του Τζούντο, Ηλίας Ηλιάδης. «Νοιώθω προσβεβλημένος από την συμπεριφορά της νέας διοίκησης εις βάρος τόσο του εθνικού προπονητή όσο και των αθλητών», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Λοιπές Ομοσπονδίες

Ένας από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που πέρασε στην άλλη όχθη, υποστηρίζοντας την εκλογή Καπράλου, είναι ο Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ Πονγκ) που εξελέγη Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ.

Ασφαλιστικά μέτρα είχαν γίνει και κατά της διοίκησης Γαζή στην πυγμαχία τα οποία και απέρριψε το δικαστήριο. Εκπρόσωπος της Πυγμαχίας στην ΕΟΕ είναι ο «κουβελικός» Πάνος Κανελλόπουλος.

Μετά το θάνατο του Γιάννη Σταματόπουλου, τη θέση του ως εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ έλαβε η Ξένια Αργειτάκη η οποία εξελέγη και στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ο τρίτος της ψηφοφορίας του ΣΕΓΑΣ, Νίκος Τσώνης, είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να μην εκπροσωπήσει την Ομοσπονδία η Αργειτάκη. Τελικώς, εκείνη ήταν η εκπρόσωπος στην ΕΟΕ.

Στο στρατόπεδο Καπράλου και ο Μιχάλης Φυσεντζίδης (Ταεκβοντο) ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της ΔΟΑ. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φυσεντζίδης, μέλος του Δ.Σ της ΕΛΟΤ και συγκεκριμένα γενικός γραμματέας ελέγχεται για το έλλειμμα στην Ομοσπονδία που εντοπίζει σε Έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του το HOTDOC στο τεύχος 104.

 


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter