Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός παιδιού όταν αυτό κακοποιηθεί από ενήλικο συγγενή ή άτομο του περιβάλλοντος. Ως ενήλικας και το ίδιο αργότερα θα εκδηλώσει ανάρμοστες συμπεριφορές που πολλές φορές αγγίζουν και την παραβατικότητα.

Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι ο εκφοβισμός από συνομήλικους του (Bullying) έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να οδηγήσει το παιδί σε Διαταραχές Άγχους, και διπλάσιες πιθανότητες να το οδηγήσει σε Κατάθλιψη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Ψυχολογία, η οποία επισημαίνει το γεγονός ότι είμαστε μόλις στην αρχή της κατανόησης του φαινομένου bullyingκαι της μακροπρόθεσμης επίδρασης που έχει  για την ψυχική υγεία των παιδιών μας.

Ο Dr Dieter Wolke, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, σημείωσε ότι ο εκφοβισμός δεν πρέπει να θεωρείται απλώς άλλο ένα μέρος της ανάπτυξής τους. Όπως συζητείται από το Dr Mark Dombeck σε ένα άρθρο για το MentalHelp.net, ο εκφοβισμός έχει μακροπρόθεσμες και σοβαρότατες συνέπειες για την προσωπική και κοινωνική λειτουργικότητα του παιδιού, όπως:

– Λιγότερες ευκαιρίες για απασχόληση- εργασία στο μέλλον λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης.

– Προβλήματα εμπιστοσύνης προς τους άλλους με αποτέλεσμα ακόμα και την αποφυγή σύναψης κοινωνικών σχέσεων

– Δυσκολία ή και αδυναμία στην σύναψη ερωτικών σχέσεων

Στην ίδια μελέτη,  παιδιά θύματα bullying βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τάσης φλεγμονής σε όλο το σώμα τους, και αυτό είναι μια πιθανή αιτία για σοβαρά θέματα υγείας στο μέλλον  όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η αντίληψη ότι είναι αδύναμος και εύκολο θύμα,  εισάγεται τόσο έντονα στην ψυχοσύνθεση του παιδιού που  τείνει να γίνει αυτοεκπληρούμενη. Δηλαδή αρχίζει να δημιουργεί συμπεριφορές που δηλώνουν ή το καταστούν ως θύμα εκ νέου.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε το παιδί από την θυματοποίηση του στο bullyingείναι κυρίως τρία πράγματα:

α) να αναπτύξουμε την εμπιστοσύνη του.  Αν ένα παιδί το μάθουμε να φοβάται εμάς, πολύ εύκολα θα φοβάται αύριο και κάποιον άλλον

β) να μιλήσουμε από πολύ νωρίς για το θέμα του εκφοβισμού. Να του μάθουμε τι είναι εκφοβισμός και τι πείραγμα ή αστείο

γ) να ενημερώσουμε το παιδί για τους κινδύνους του Διαδικτύου, τον χώρο όπου ο εκφοβισμός είναι ακόμα πιο εύκολος

Και για να γίνουν όλα αυτά ένα πράγμα χρειάζεται να αναπτύσσετε καθημερινά στην σχέση μας με το παιδί. Η ειλικρινής μας επικοινωνία μαζί του.

Μερσινιάς Θωμάς, Κλινικός Ψυχολόγος Msc


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Πηγή: www.mersinias.gr

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter