Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ταεκβοντό η Κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να συμμετέχει με μόνο ένα αθλητή ανά κατηγορία βάρους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με 2 τρόπους:

1.- Η Ολυμπιακή κατάταξη της WTF

Κάθε αθλητής που τοποθετείται στην κορυφή (οι πρώτοι 6) του πίνακα Ολυμπιακής κατάταξης WTF μετά από το Grand Prix Final, δικαιούνται αυτομάτως μια θέση για να εκπροσωπούν την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή τους.

Η κάθε ΕΟΕ μπορεί να επιτύχει κατ ‘ανώτατο όριο να εισαγάγει 4 άνδρες και 4 γυναίκες μέσω της Ολυμπιακής Κατάταξης .

Η WTF στον σχεδιασμό της, για τον επόμενο κύκλο των 4 ετών έως τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο 2020, έχει εισάγει δύο ακόμη κατηγορίες Πρωταθλημάτων για την συλλογή βαθμών στην Ολυμπιακή Κατάταξη. Μία κατηγορία είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων με 100 βαθμούς (G 10) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων με 60 βαθμούς (G 6). Επίσης έβαλε ανώτατο όριο κατ΄έτος, 40 βαθμών στα πρωταθλήματα G 1 και G 2 για κάθε αθλητή, και τέλος περιόρισε ανάλογα με το πρωτάθλημα τις θέσεις (διακρίσεις) που δίνουν βαθμούς στους συμμετέχοντες αθλητές.

Να επισημάνουμε ότι στα G 1 πρωταθλήματα παίρνουν βαθμούς μόνο τα μετάλλια, στα GP παίρνουν βαθμούς οι αθλητές που θα προκριθούν στα προημιτελικά ( στους 8 ), και μόνο στο τελικό GP παίρνουν βαθμούς όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές.

Σε επίπεδο ελληνικής εθνικής ομάδος, οι αθλητές μας μπορούν να διεκδικήσουν βαθμολογία από: Ευρωπαϊκό Εφήβων (G-2 / από Προημιτελικά) , Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (G-10 / τα μετάλλια ), Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ ( G-4 / από Προημιτελικά ), Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Α/Γ (G-12 / στους 16 ).

Τα παραπάνω αναφέρονται ενδεικτικά για να γίνει κατανοητό σε όλους ο βαθμός δυσκολίας της προσπάθειας να διεκδικήσουν οι Έλληνες Αθλητές ένα εισιτήριο για την επόμενη Ολυμπιάδα με την διαδικασία της κατάταξης.

Η διαπίστωση που μπορεί να κάνει κανείς παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις είναι ότι οι περισσότερες χώρες κυνηγάνε οργανωμένα την συλλογή βαθμών στα πρωταθλήματα G και GP συμμετέχοντας ως εθνικές αποστολές με επιλεγμένους και κορυφαίους (στην χώρα τους) αθλητές.

Στην δική μας χώρα οι αθλητές ακολουθώντας το «νεοφιλελεύθερο» μοντέλο, παλεύουν άνισα και μόνοι με ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς οικονομική ενίσχυση.

Το γεγονός αυτό περιορίζει σημαντικά την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών που με δική τους πρωτοβουλία και δικά τους έξοδα θα ξεκινήσουν το κυνήγι των βαθμών για μια θέση στην πρώτη εξάδα της Ολυμπιακής κατάταξης που δίνει και το εισιτήριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες.

2.- Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Πρόκριση

Την προηγούμενη χρονιά 2016, η Ελλάδα κέρδισε 13 διεθνή μετάλλια και αφού δώσουμε ολόψυχα συγχωρητήρια για τις επιτυχίες που ήρθαν κυρίως από νέους αθλητές/τριες, στις κατηγορίες νέων και εφήβων, να ευχηθούμε ακόμα περισσότερα μετάλλια για το 2017.

Αυτό όμως που θα θέλαμε να γίνει κατανοητό είναι ότι μια ανάλογη πορεία τα επόμενα 4 χρόνια δεν θα έδινε τους πολυπόθητους βαθμούς για την πρώτη εξάδα της Ολυμπιακής κατάταξης WTF.

Το Ελληνικό Ταεκβοντό πρέπει να εστιάσει στη δεύτερη ευκαιρία, στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Πρόκριση που θα γίνει στο τέλος της τετραετία και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Ευρώπη ως Ήπειρος, θα προκρίνει 2 άνδρες και 2 γυναίκες σε κάθε κατηγορία βάρους, συνολικά 8 άνδρες και 8 γυναίκες.

Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή ( Ε.Ο.Ε ) μπορεί να συμμετέχει στην πρόκριση με δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Οι Έλληνες αθλητές που θα συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πρόκριση πρέπει να κερδίσουν την πρώτη ή την δεύτερη θέση στην κατηγορία τους για να πάρουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών Νέων Γυναικών ( Ρωσία – 23-26/7/2016) το Ελληνικό Ταεκβοντό κατέγραψε επιτυχίες , 1χρυσό , 2 ασημένια και 6 χάλκινα μετάλλια. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων ( 16-20/11/2016 Καναδάς) είχαμε μια μεγάλη διάκριση, ένα χάλκινο μετάλλιο.

Το Ελληνικό Ταεκβοντό μπορεί και δικαιούται την συμμετοχή στην επόμενη Ολυμπιάδα, οι νέοι αθλητές απέδειξαν ότι μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Όλα εξαρτώνται από την θέληση των παραγόντων. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, αυτό που υπάρχει είναι η έναρξη του νέου Ολυμπιακού κύκλου και εάν θέλουμε να συμμετέχουμε ως άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει σήμερα.

Η ώρα των αποφάσεων έφτασε, η διοίκηση του Αθλήματος πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό της.
– Επιλογή εθνικού προπονητή για την επόμενη τετραετία.
– Επιλογή των αθλητών.
– Πρόγραμμα προπονήσεων.
– Σχεδιασμός δράσης με συμμετοχή σε αγώνες για την απόκτηση αγωνιστικών εμπειριών.
– Ορισμός υπευθύνου για την υποστήριξη και τον έλεγχο του προγράμματος.

Περιγραφή πόντων:
Διοργάνωση G-1: Τα μετάλλια μόνο
Διοργάνωση G-2 & G-4: Από Προημιτελικά
Διοργάνωση G-12: Από γύρο 16 (1/16)
Διοργάνωση G-10 Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (ΟΑΝ): Όλα τα μετάλλια
Διοργάνωση G-6 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων Taekwondo (WTJC): Όλα τα μετάλλια
Διοργάνωση G-2 Ηπειρωτικό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων (CJC): Όλα τα μετάλλια
Διοργάνωση G-8 και G-20: Όλοι οι αγωνιζόμενοι

Με αγάπη στο Άθλημα: Η συντακτική ομάδα του greece group

Πηγή: tkdgr.eu


Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter