Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Λίγες ημέρες πριν πετάξει για το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών (23rd Summer Deaflympics 2017) στη Σαμψούντα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και μέλος της εθνικής ομάδας Κωφών Σταύρος Ρενιέρης μιλά στο TkdMag.gr. Ο έλληνας πρωταθλητής δηλώνει έτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πιστεύει πως θα φέρει μια καλή διάκριση, τιμώντας την Ελλάδα. Ο Σταύρος μιλά ακόμα για την αρκετά δύσκολη προετοιμασία του και για τα όνειρά του για το Πούμσε στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Νίκο Σπυρόπουλο


Πριν από έναν χρόνο, ο Σταύρος Ρενιέρης ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα Πούμσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών στη Σαμψούντα της Τουρκίας. Το χάλκινο μετάλλιο που έφερε στην Ελλάδα ο Σταύρος ήταν ένα από τα εννέα συνολικά μετάλλια που κατέκτησε η Εθνική Ομάδα Κωφών στους αγώνες. Δεν ήταν όμως το πρώτο του έλληνα αθλητή.

Το 2001, ο Σταύρος αναδείχτηκε χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής στο 11ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών ενώ με τη φετινή του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στην Τουρκία φτάνει τις τρεις στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Το 2009 κατέκτησε την 5η θέση στην κατηγορία των -68 κιλών ενώ το 2013, χρονιά που μπήκε πρώτη φορά το Πούμσε ως ολυμπιακό άθλημα, κατέκτησε την 5η θέση. 

Αρχικά, συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών που θα διεξαχθούν στη Σαμψούντα από τις 18 έως και τις 30 Ιουλίου. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Για πες μου. Έμειναν λίγες ημέρες πριν πετάξετε για Τουρκία. Πώς νιώθεις;

Είμαι πολύ χαρούμενος και ταυτόχρονα ανυπομονώ να έρθει η μέρα που θα συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να σου πω πως πριν από δύο χρόνια είχα πρόβλημα με το δεξί μου γονάτο. Για την ακρίβεια υπέστην ρήξη χιαστών και έκανα εγχείρηση την περίοδο που έκανα προπόνηση για το ευρωπαϊκό του 2015. Όπως καταλαβαίνεις δεν κατάφερα να λάβω μέρος. Μετά από πολύ σκληρή δουλειά για την αποκατάσταση της υγείας μου και πολλές ασκήσεις για την ενδυνάμωση στο γόνατό μου είμαι έτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είσαι έτοιμος δηλαδή σωματικά. Ψυχολογικά;

Είμαι πανέτοιμος και ψυχολογικά και σωματικά. Έχω δουλέψει αρκετά με τον εαυτό μου για να είμαι συγκεντρωμένος. Να μην έχω άγχος. Άλλωστε, έχω και την εμπειρία μαζί μου από πολλούς αγώνες στο εξωτερικό αλλά λίγους εντός Ελλάδας. Σωματικά είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Κάνω σωστή διατροφή για το βάρος μου και εντατική προετοιμασία για το άθλημα μου.

Πώς πήγαν οι προετοιμασίες; Έκανες σκληρές προπονήσεις; Δούλεψες με κάποιον συγκεκριμένο προπονητή;

Με την προετοιμασια μου θα έλεγα οτι παιδεύτηκα. Αρχικά πήγαινα σε διάφορους Δασκάλους Πούμσε να μαθω. Μεχρι να βρω δηλαδή και αυτόν που θα με βοηθήσει. Τελικά κατέληξα στον Δημήτρη Κάλτσα τον οποίο και ευχαριστώ θερμά που με βοήθησε. Μου έδωσε πολύτιμες γνώσεις. Με διόρθωσε σε ό,τι έκανα λάθος και μου παραχώρησε το χώρο του για να δουλέψω τις ασκήσεις μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τη Σοφία Παπαθωμά που “ασχολήθηκε” μαζί μου και μου διόρθωνε τα λάθη. Εδώ και δυο μήνες περίπου ξεκίνησε τις σκληρές προπονήσεις.

Είσαι ο μόνος έλληνας αθλητής που που θα αγωνιστεί στα Πούμσε;

Ναι ο μόνος. Στα πανελλήνια πρωτάθλημα Κωφών Πούμσε κατέκτησα τα τελευταία δυο χρόνια το χρυσό μετάλλιο. Πρότεινα σε αθλητές να συμμετάσχουν με ζευγάρια ή κάποιο ομαδικό Πούμσε αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Έτσι, θα λάβω εγώ μόνο μέρος. Θέλω να σου πω εδώ πως ο πρωταθλητισμός δεν έχει ηλικία. θέλει καρδιά δυνατή περιτυλιγμένη με θέληση.

Τώρα που σε πετυχαίνουμε; 

Είμαι στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχω στο Technical Camp του Hwarang με το δάσκαλο Ιωακείμ Πεχλιβάνη και τον Δημήτρη Καλτσά. Μέχρι και αυτήν την Κυριακή θα είμαι εδώ. Ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία προπόνηση. Τις τελευταίες διορθώσεις και ό,τι άλλο χρειάζομαι λίγο πριν λάβω μέρος στους 23ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.

Πότε πετάτε για Τουρκία;

Φεύγουμε την Τρίτη 18 Ιουλίου. Σσυνοδεύω τα παιδιά λόγω του ότι είμαι επικεφαλής τμήματος στην ομοσπονδία Τζούντο, Καράτε και μετά Ταεκβοντο…

Πότε αγωνίζεσαι;

Αγωνίζομαι το Σάββατο 28 Ιουλίου. Οι έλληνες αθλητές του αγωνιστικού παίζουν την Κυριακή 30 Ιουλίου.

Μαζί με σένα ποιοι αποτελούν την Εθνική Ομάδα Ταεκβοντό Κωφών;

Συνολικά είμαστε πέντε αθλητές. Εγώ μόνο παίρνω μέρος στα Πούμσε. Στο αγωνιστικό συμμετέχουν ο Παύλος Λιότσος (-58 κιλά), ο Χάρης Κουτσουβέλης (-68 κιλά), ο Γεώργιος Χαμπάκης (-80 κιλά) και η Μαρία Φουλεδάκη (-67 κιλά). Ομοσπονδιακοί προπονητές είναι ο Ξενοφών Σταύρακας και βοηθός ο Γιώργος Σταύρακας.

Πριν έναν χρόνο κατέκτησες το χάλκινο μετάλλιο στα Πούμσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών. Νιώθεις πως πας για να διεκδικήσεις ένα ολυμπιακό μετάλλιο; Τι πιστεύεις;

Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών. Θέλω πολύ ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι δύσκολο όμως καθώς  υπάρχει μόνο μια κατηγορία. Είναι αυτή των μικτών ηλικιών. Δηλαδή επιτρέπεται η συμμετοχή από 12 έως 99 ετων. Πιστεύω όμως πως θα φέρω μια καλή διάκριση. Να τιμήσω την πατρίδα μου.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό πώς έχει συνδράμει στον αγώνα σας;

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για την ΕΛΟΤ. Είμαι πολύ απογοητευμένος. Κανονικά θα έπρεπε να έχει συνδράμει αλλά δεν έχει γίνει. Υπάρχουν στελέχη που με εκτιμούν βέβαια, όπως ο Μανώλης Χρήστος και τους ευχαριστώ. Η αρμοδιότητα της εθνικής ομάδας Ταεκβοντό Κωφών ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ). Θα ήθελα πολύ βέβαια να συνεργαστώ με την ΕΛΟΤ γιατί επιθυμών να οργανώσω εδώ στην Ελλάδα  το Ευρωπαϊκό Κωφών. Δεν γνωρίζω γιατί δεν γίνεται. Στο παγκόσμιο κανονισμό οι κωφοί είναι ίδιοι κ ίσοι με τους ακούοντες.

Κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις; Τί εύχεσαι;

Εύχομαι από καρδιάς οι Εθνικές μας ομάδες σε όλα τα αθλήματα να φέρουν πολλές διακρίσεις. Να κάνουν περήφανη την Ελλάδα μας. Όσον αφορά εμένα, εύχομαι και ελπίζω οι κόποι και οι θυσίες μου να ανταμειφθούν. Να κάνω περήφανη την οικογένεια μου και την πατρίδα μου.

Σε ευχαριστώ πολύ Σταύρο. Εύχομαι κάθε επιτυχία και να γυρίσεις με μετάλλιο στο στήθος.

Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Νίκο. Μακάρι. Καλή συνέχεια.


 

 Ακολουθήστε μας

#tkdmag

facebook  twitter  instagram

YouTube


 

 

 

Μοιράσου το
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter